Kolonialvälde Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kolonialvälde, varianter, uttal och böjningar av kolonialvälde

Kolonialvälde synonym, annat ord för kolonialvälde, vad betyder kolonialvälde, förklaring, uttal och böjningar av kolonialvälde.

Vad betyder och hur uttalas kolonialvälde

Kolonialvälde uttalas kol|oni|al|välde och är ett substantiv.

Ordformer av kolonialvälde

Singular

kolonialvälde
obestämd grundform
kolonialväldes
obestämd genitiv
kolonialväldet
bestämd grundform
kolonialväldets
bestämd genitiv

Plural

kolonialvälden
obestämd grundform
kolonialväldens
obestämd genitiv
kolonialväldena
bestämd grundform
kolonialväldenas
bestämd genitiv

Kolonialvälde är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kolonialvälde

  1. Portugals kolonialvälde utsträcktes till att även omfatta Sri Lanka, Malackahalvön och Moluckerna. Även i Persiska viken och Macao byggdes manufaktorier. (källa)
  2. Den verklige Rabindranath Tagore visade sig emellertid inte redo att spela rollen fullt ut. Det är inte riktigt säkert om han förstod hur han betraktades i väst. Han intresserade sig storligen för vetenskapliga framsteg och hade radikala och mycket moderna idéer om utbildning och politik. Han avsade sig sitt engelska adelskap efter Amritsarmassakern i Punjab 1919 och var en god vän till Gandhi, med vilken han inte alltid var överens, men som han stödde i kampen för befrielse från britternas kolonialvälde. Tagore var dock lika ovillig att låta sig bindas av traditionens och det förflutnas snaror som av kolonialväldets. Hans uppfattning om hinduismen var starkt präglad av Brahmo-rörelsens reformanda. (källa)
  3. Slaget vid Dien Bien Phu (franska: Bataille de Diên Biên Phu, vietnamesiska: Chiến dịch Điện Biên Phủ) var det avgörande slaget i Indokinakriget. Slaget stod mellan Frankrike och Vietminh runt staden Dien Bien Phu (Điện Biên Phủ), i norra Vietnam nära gränsen till Laos. Det varade mellan den 13 mars och 7 maj 1954. Den vietnamesiska befrielsearmén lyckades, efter 57 dagars belägring, besegra den franska garnisonen. Detta innebar slutet för det franska kolonialväldet i Sydostasien. (källa)
  4. Imperier fanns långt före romarriket - det gamla Egypten härskade till exempel över Nubien och Levanten. Kolonialvälden som uppstod från 1500-talet och framåt var imperier. Efter andra världskrigets slut har det blivit ovanligt att annektera främmande landområden. (källa)
  5. Hitler utvecklade sina idéer bland annat i boken Mein Kampf. Det tyska utökade livsrummet skulle med våld erövras österut, främst i Sovjetunionen väster om Uralbergen. Grundtanken om tysk expansion i öster och att germanerna måste skaffa sig mer utrymme att leva på var dock inte någonting som kom från Hitler, utan hade historiska rötter från en lång tysk historisk orientering österut (se Drang nach Osten samt Ostsiedlung). Hitler var också klart inspirerad av andra länders kolonialvälden, främst det Brittiska imperiet. Han jämförde ofta med beundran det brittiska styret i Indien, med sina planer på ett imperium i öster. Den relativt begränsade brittiska styrande minoriteten i Indien nämnde Hitler som ett typexempel på Herrenvolk. (källa)
  6. Sjöröveriets klassiska era inträffade under den europeiska imperialismens tid. Spanien och Portugal var de första länderna att grunda enorma kolonialvälden på andra sidan haven, främst i Amerika. I Amerika fann spanjorerna enorma rikedomar, bland annat genom att fördärva de stora indiankulturerna, grunda guldgruvor och stora plantager. De spanska städerna i Nya Världen växte kraftigt i rikedom under 1500-talet, och de rikedomar som transporterades hem till Spanien över havet blev lätta byten för sjörövare från främst England, Frankrike och Nederländerna. (källa)
  7. Idén om att det skulle finnas olika människoraser började sprida sig i Europa från slutet av 1600-talet och framåt och sågs som en del av den naturvetenskapliga revolutionen. I och med utvecklingen av dessa idéer har man genom historien och på olika platser betraktat fenomenet rasblandning på olika sätt. I de spanska och portugisiska kolonialväldena uppmuntrades förhållanden mellan kolonister och ursprungsbefolkning för det mesta. Från 1540-talet och in på 1600-talet uppstod en ny ideologi om "blodets renhet", varefter spanjorerna och portugiserna diskriminerade personer på grund av vad man uppfattade om "orent blod". Detta kunde vara att någon nyss hade konverterat till kristendomen, hade judiskt påbrå eller var en casado (barn till portugis och urinvånare i kolonierna). Personer kunde ha "orent blod" i upp till fyra generationer och t.ex. judar var i lika många generationer utestängda från officiella ämbeten. Den tidiga spanska uppfattningen av "ras" härstammade från 1500-talets uppfattning om blodrenhet och hade en i grunden etnoreligiös botten, man ville särskilja den egna gruppen, som man ansåg vara ättlingar till de "rena" kristna visigoterna, från semiterna, judar och muslimer som efter reconquistan tvångskonverterats till kristendom men misstänktes i smyg behålla sin gamla tro. Denna sociala stratifikation exporterades till Nya världen och anammades där även av delar av ursprungsbefolkningen, men institutionaliserade förbud mot blandning av olika grupper uteblev i de spanska kolonierna och ett mångfaldigt system av olika så kallade blandfolk (spanska: casta) uppstod. (källa)
  8. Från 1600- till 1800-talet dominerade franskan som ett lingua franca i Europa inom konst, litteratur och diplomati. Fredrik II av Preussen och Katarina den stora av Ryssland är exempel på regenter som inte bara behärskade franska i skrift och tal, utan som i Fredrik II:s fall även ansåg den vara klart överlägset sitt hemlands tyska. Med de franska kolonialväldena spreds franskan till alla världsdelar och fick fäste i framför allt Afrika, Québec och Västindien. (källa)
  9. 1669 höll Morgan till vid Ko-ön på Hispaniolas sydkust där han inrättat en stark piratbas. Där miste han också ett av sina största skepp i en olycka, men lät sig inte avskräckas utan planerade redan för nästa expedition. Ryktet om Morgans bravader flög i karibien och män anslöt sig hela tiden villigt till hans piratarmé. Det hägrande målet för expeditionen bestämdes till Maracaibo, en av det spanska kolonialväldets mest blomstrande städer i Venezuela. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.