Kolv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kolv, varianter, uttal och böjningar av kolv

Kolv synonym, annat ord för kolv, vad betyder kolv, förklaring, uttal och böjningar av kolv.

Vad betyder och hur uttalas kolv

Kolv uttalas kolv och är ett substantiv -en -ar.

Kolv betyder:

Ordformer av kolv

Singular

kolv
obestämd grundform
kolvs
obestämd genitiv
kolven
bestämd grundform
kolvens
bestämd genitiv

Plural

kolvar
obestämd grundform
kolvars
obestämd genitiv
kolvarna
bestämd grundform
kolvarnas
bestämd genitiv

Kolv är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kolv på Engelska

  • piston - bolt
  • butt - pistol butt
  • flask
  • spadix - corn on the cob

Hur används ordet kolv

  1. I princip var de första modellerna kanoner i miniatyr, vilka senare blev alltmer långsmala, försågs med kolv, och med tiden övergick i det som kom att kallas muskedunder och musköter. Hakebössan uppfanns troligen någon gång under senare delen 1300-talet, men det var först under mitten av 1400-talet de började användas mer allmänt i krig. Det är dokumenterat att hakebössor användes i Sverige under slaget vid Brunkeberg år 1471. (källa)
  2. Hydraulcylindern består av en cylinder, som i princip är ett rör, och en kolv med kolvstång, samt två cylindergavlar. Den ena cylindergaveln har ett hål i vilket kolvstången löper. I kolvstångens fria ände, samt i en eller båda cylindergavlarna, finns fästen för hydraulcylinderns montering. I cylindergavlarna eller cylinderröret finns dessutom anslutningar till ett hydrauliskt system. (källa)
  3. Kolv - är ett ax med förtjockad huvudaxel, finns hos bland annat kallaväxter. (källa)
  4. Bashögtalarelement har ett stort och styvt, oftast konformat membran, upp till 18" (45 cm) i diameter, med stor slaglängd (ibland flera cm) och ett stort och tungt magnetsystem (ofta flera kilo). Baselementet arbetar främst mellan cirka 20 Hz upp till cirka 600 Hz för de större elementen, cirka 40-1 200 Hz för de mindre, där ljudvåglängden är större än membrandiametern och membranet därför fungerar som en kolv som pumpar den omgivande luften fram och tillbaka. Vid högre frekvenser svänger membranet i otakt (partialsvängningar) med ökad distorsion som följd. Ett bra baselement har ett kraftigt magnetsystem med långt luftgap och ett styvt membran, tidigare gjort av pappersmassa men numera ofta av någon typ av laminat, plast eller lättmetallslegering. (källa)
  5. Hölsterblad är en typ av högblad som omger en kolv, se även blomställning. Ett hölster kan vara grönt eller ha någon klar färg och är då till hjälp för att locka pollinatörer. Familjen Araceae, kallaväxter är mycket kända för sina kolvar och hölster, men det finns även hos andra familjer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.