Kondor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kondor, varianter, uttal och böjningar av kondor

Kondor synonym, annat ord för kondor, vad betyder kondor, förklaring, uttal och böjningar av kondor.

Vad betyder och hur uttalas kondor

Kondor uttalas kondor [-å´r] och är ett substantiv -en -er.

Kondor betyder:

Ordformer av kondor

Singular

kondor
obestämd grundform
kondors
obestämd genitiv
kondoren
bestämd grundform
kondorens
bestämd genitiv

Plural

kondorer
obestämd grundform
kondorers
obestämd genitiv
kondorerna
bestämd grundform
kondorernas
bestämd genitiv

Kondor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kondor på Engelska

  • condor

Hur används ordet kondor

  1. Kondor (Vultur gryphus) är en sydamerikansk fågel i familjen Nya världens gamar (Cathartidae) och ensam art inom släktet Vultur. Den återfinns i Anderna och utmed den angränsande Stillahavskusten i västra Sydamerika, och är den största fågeln på Västra halvklotet.
  2. Kondoren är främst en asätare som föredrar stora kadaver av exempelvis hjort eller nötkreatur. Under vila befinner den sig ofta på oåtkomliga klippavsatser på höjder mellan 3000 och 5000 meters höjd. Den blir könsmogen vid fem till sex års ålder och lägger vanligtvis ett till två ägg vartannat år. Kondoren är en av de fågelarter som blir äldst i världen med en livslängd på upp till 50 år.
  3. Kondoren är nationell symbol för Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador och Peru, och spelar en viktig roll inom folklore och mytologi i den andinska regionen. Den kategoriseras som nära hotad (NT) av IUCN och hotas främst av habitatförlust och sekundär förgiftning. Flera länder samarbetar i ett uppfödningsprogram för utplantering.
  4. Kondoren beskrevs första gången taxonomiskt av Carl von Linné 1758 i den tionde upplagan av hans Systema Naturae och fick då sitt nuvarande binomiala namn Vultur gryphus. Artepitetet härstammar från en variant av det gammalgrekiska ordet γρυπός (grupós) vilket betyder kroknäsad. Trivialnamnet kondor härstammar ifrån "kuntur" vilket är fågelns namn på quechua.
  5. Den exakta taxonomiska placeringen av kondoren och de övriga sex arterna inom gruppen nya världens gamar är fortfarande omdiskuterat. Deras likhet med Gamla världens gamar, både vad gäller utseende och ekologisk nisch beror på konvergent evolution och inte på att de är närbesläktade. Studier genomförda på 1990-talet föreslog en placering av nya världens gamar i den mycket utökade ordningen storkfåglar, Detta har senare kritiserats och det visade sig att en tidig DNA-studie baserades på felaktiga data och resultatet drogs sedermera tillbaka. Osäkerheten ledde till att flera auktoriteter under en period placerade Nya världens gamar i den egna ordningen Cathartiformes som alltså inte skulle vara närbesläktad med vare sig rovfåglar eller storkar.
  6. Kondoren är den enda idag förekommande arten inom släktet Vultur. Till skillnad från Kalifornisk kondor (Gymnogyps californianus), som är känd från ett flertal fossil så är fossila fynd av kondor mycket få. Ett antal fossil från pliocen-/pleistocen i Sydamerika beskrevs först som en egen art inom släktet men senare studier visade att de inte skilde sig ifrån V. gryphus. Dock finns det pliocena fossila lämningar ifrån ett taxa funna i Tarija i Bolivia, som kan härstamma ifrån en till storleken mindre förhistorisk underart, V. gryphus patruus.
  7. Trots att kondoren är ungefär fem cm kortare, frånäbb till stjärt, än Kalifornisk kondor, så har den ett större vingspann vilket mäter 274-310 cm. I genomsnitt är den också tyngre och hanen når en vikt på 11-15 kg och honor 7.5-11 kg. Längden uppgår till 102-135cm, men man bör ta i beaktande att måtten oftast härstammar ifrån specimen uppfödda i fångenskap. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.