Konserveringsmetod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konserveringsmetod, varianter, uttal och böjningar av konserveringsmetod

Konserveringsmetod synonym, annat ord för konserveringsmetod, vad betyder konserveringsmetod, förklaring, uttal och böjningar av konserveringsmetod.

Vad betyder och hur uttalas konserveringsmetod

Konserveringsmetod uttalas kon|serv|er|ings|met|od och är ett substantiv.

Ordformer av konserveringsmetod

Singular

konserveringsmetod
obestämd grundform
konserveringsmetods
obestämd genitiv
konserveringsmetoden
bestämd grundform
konserveringsmetodens
bestämd genitiv

Plural

konserveringsmetoder
obestämd grundform
konserveringsmetoders
obestämd genitiv
konserveringsmetoderna
bestämd grundform
konserveringsmetodernas
bestämd genitiv

Konserveringsmetod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet konserveringsmetod

  1. Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Den äldsta fiskfermenteringsanläggningen man känner till låg i södra Sverige i Norje Sunnansund för cirka 9 000 år sedan. Bland annat fanns industriell tillverkning av syrad fisk, garum, i romarriket. Surströmming är förmodligen en rätt med mycket gamla anor, men att konserveringsmetoden i Sverige först blev vanlig under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt. Om detta förfarande berodde på kännedom om syrad fisk sedan tidigare eller om upptäckten av konserveringseffekten var en slump är omdiskuterat. Konserveringsmetoden med den långa hållbarheten är en förklaring till att surströmmingen tillsammans med ärtsoppan blev klassisk mat inom det militära. Fet fisk som lax, öring, mört, karp, röding, haj och rocka, är andra exempel på fisk som runt om i världen har konserverats, eller lokalt fortfarande konserveras på detta sätt. Det som idag kallas gravad lax var nog ursprungligen en mer surströmmingsliknande rätt. I Norge kallas fisk som konserverats genom fermentering rakfisk (från fornnordiskans rakr – blöt) och i norska källor förekommer denna benämning så tidigt som 1348. (källa)
  2. Rökning är ett vanligt sätt att konservera och smaksätta livsmedel. Det är en av de äldsta konserveringsmetoderna, vanligtvis använd för fet fisk, skinka och korv. Det förekommer även rökta ostar, kryddor, te med mera. Man skiljer mellan varmrökning som sker vid 70 °C eller varmare samt under kortare tid och kallrökning som sker vid 30 °C eller kallare och under längre tid. Varmrökningen är en tillagningsmetod och har endast en svagt konserverande effekt. Kallrökningen däremot är en konserveringsmetod. Både varmrökning och kallrökning kombineras oftast med saltning. Ett rökeri är en anläggning förökning av fisk och kött. (källa)
  3. Maträtten kan möjligen ha uppkommit från en konserveringsmetod som de nordamerikanska indianerna kallade pemmikan och som idag i Västindien används under namnet jerk: När kött får torka över svag värme i en blandning av starka kryddor, salt och fett så får det en lång hållbarhetstid. Denna konserveringsmetod användes i mitten av 1800-talet för att få hållbar proviant inför långa resor genom Amerika. Det konserverade köttet kokades över lägerelden med litet vatten och mjöl eller majsmjöl till en tjock soppa eller gryta. (källa)
  4. Att rensa djurtarmar som man fyllde med det man inte kunde förtära för stunden var ett enkelt sätt att förvara kött efter slakten. Senare förfinades konserveringsmetoder som rökning, saltning och torkning. Byar hade egna korvsorter och smaksättningar. (källa)
  5. Flera hundra frukter är kommersiellt viktiga som mänsklig mat, och äts både färsk och som sylter, marmelader, och andra konserveringsmetoder. Frukter finns även i tillverkade maträtter som kakor, muffins, yoghurt, glass, tårtor och så vidare. Många frukter används i drycker, såsom fruktjuicer (apelsinjuice, äppeljuice och så vidare) eller alkoholhaltiga drycker som vin eller brandy. Äpplen används ofta i vinäger. Frukter ges även bort. Fruktkorgar och fruktbuketter är några vanliga former av fruktgåvor. (källa)
  6. Torrfisk eller torkad fisk, också stockfisk, är osaltad fisk som torkas naturligt av sol och vind på torkställningar (stockar). Att torka mat är den äldsta kända konserveringsmetoden och torkad fisk håller i flera år. Metoden är även billig vilket betyder att arbetet kan utföras av fiskaren själv vilket gör att fisken enklare transporteras till marknaden. Torkning av fisk är i Norge en gammal tradition. Ordet torsk kommer från det gammalnorska turskr som betyder torrfisk. (källa)
  7. Torkning är den konserveringsprocess där vatten eller andra vätskor lämnar ett livsmedel eller ett annat organiskt eller oorganiskt material, vanligen genom avdunstning. Torkning är med stor sannolikhet den äldsta kända konserveringsmetoden. (källa)
  8. Mjölksyra spelar en viktig roll vid många former av fermentering som används som konserveringsmetod av mat eller vid framställning av ensilage. (källa)
  9. Röka – en konserveringsmetod för livsmedel, se Rökning (matlagning). (källa)
  10. Smaken salt är en av grundsmakerna, vilket gör salt till en av de äldsta och mest allmänt förekommande kryddorna. Saltning är även en viktig konserveringsmetod. Olika koksaltlösningar, så kallad isoton koksaltlösning (fysiologisk saltlösning), förekommer också som spolvätskor och som injektions- och infusionsvätska. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.