Konstförening Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konstförening, varianter, uttal och böjningar av konstförening

Konstförening synonym, annat ord för konstförening, vad betyder konstförening, förklaring, uttal och böjningar av konstförening.

Vad betyder och hur uttalas konstförening

Konstförening uttalas konst|för|en|ing och är ett substantiv.

Ordformer av konstförening

Singular

konstförening
obestämd grundform
konstförenings
obestämd genitiv
konstföreningen
bestämd grundform
konstföreningens
bestämd genitiv

Plural

konstföreningar
obestämd grundform
konstföreningars
obestämd genitiv
konstföreningarna
bestämd grundform
konstföreningarnas
bestämd genitiv

Konstförening är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet konstförening

  1. En konstförening är en förening som i olika utsträckning värnar om konst och konstnärer. Genom att för medlemsavifterna införskaffa samtida konst som medlemmarna kan vinna i konstlotterier, skapar man ett ekonomiskt stöd för verksamma konstnärer. De tidiga konstföreningarna arbetade ofta med att föra ut konsten till folket genom att bland annat propagera och skapa möjligheter för byggande av konstmuseer.
  2. I Sverige bildades den första konstföreningen 1832, Konstföreningen i Stockholm. Dess mål var att hjälpa konstnärer med försäljning och att främja tillkomsten av ett nationellt museum för bildkonst. 1850 grundades Konstföreningen för södra Sverige, 1865 grundades Göteborgs konstförening och samma år Konstföreningen i Växjö. Konstföreningen i Stockholm gick 1886 samman med Föreningen för Nordisk Konst och tillsammans bildade de Sveriges Allmänna Konstförening.
  3. Efter andra världskriget, samtidigt med flera andra folkrörelser, blev det vanligare med personalkonstföreningar på arbetsplatser. En av de tidiga var Handelsbankens konstförening som grundades 1944 och som med sina investeringar i ung svensk samtidskonst betytt mycket för svenskt konstliv. Vissa konstföreningar ger ut böcker, anordnar utställningar, föreläsningar med mera för sina medlemmar.
  4. Konstföreningsledare, med Skånes konstförenings intendent Uno Kampmark i spetsen, tog 1973 initiativ till en riksorganisation. Med Riksförbundet för bildande konst som fadder bildades Sveriges Konstföreningars Riksförbund, SKR, i Visby den 2 juni 1973. Landsantikvarien, fil dr Gunnar Svahnström utsågs till ordförande. 118 konstföreningar blev medlemmar detta första år.
  5. Sveriges Allmänna Konstförening. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.