Kontratenor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kontratenor, varianter, uttal och böjningar av kontratenor

Kontratenor synonym, annat ord för kontratenor, vad betyder kontratenor, förklaring, uttal och böjningar av kontratenor.

Vad betyder och hur uttalas kontratenor

Kontratenor uttalas kontra|ten|or och är ett substantiv.

Kontratenor betyder:

Ordformer av kontratenor

Singular

kontratenor
obestämd grundform
kontratenors
obestämd genitiv
kontratenoren
bestämd grundform
kontratenorens
bestämd genitiv

Plural

kontratenorer
obestämd grundform
kontratenorers
obestämd genitiv
kontratenorerna
bestämd grundform
kontratenorernas
bestämd genitiv

Kontratenor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kontratenor

  1. Countertenor, kontratenor, eller contratenor, är det högsta manliga röstläget inom sångkonsten, framför allt inom äldre musik från renässans och barock. De tre orden eller stavningsvarianterna är i praktiken samma ord då de har samma språkliga ursprung och används för att beteckna samma sak. Den vanligaste benämningen bland musiker är countertenor.
  2. Begreppets betydelse har skiftat under historien. Fram till mitten på 1400-talet var kontratenor inom stämstång en utfyllnadsstämma som sjöng mot den melodiförande tenoren (kontra = mot). Då stämmans omfång med tiden blev problematiskt stort delades den upp i contratenor altus och contratenor bassus (dagens alt- och basstämmor), vilket innebar att den trestämmiga satsen övergick i dagens fyrstämmiga.
  3. Kontratenor är även en äldre benämning för en manlig sångare som använder kombinerad röst, dvs både bröströst och falsett, för att sjunga altstämmor. Detta har även kallats altist.
  4. Rösttypen förekommer idag inom gospel och av popsångare som Michael Jackson, Modern Talking och Prince. Även vokalgrupper som Chanticleer och King's Singers använder kontratenorstämman, vilket har gjort att nutida kompositörer skrivit körmusik som inkluderar stämman. I modern konstmusik förekommer också kontratenor, till exempel i titelrollen i Philip Glass opera Akhnaten, skriven 1983.
  5. Kontratenor i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1911). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.