Kontrollmyndighet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kontrollmyndighet, varianter, uttal och böjningar av kontrollmyndighet

Kontrollmyndighet synonym, annat ord för kontrollmyndighet, vad betyder kontrollmyndighet, förklaring, uttal och böjningar av kontrollmyndighet.

Vad betyder och hur uttalas kontrollmyndighet

Kontrollmyndighet uttalas kont|roll|mynd|ig|het och är ett substantiv.

Ordformer av kontrollmyndighet

Singular

kontrollmyndighet
obestämd grundform
kontrollmyndighets
obestämd genitiv
kontrollmyndigheten
bestämd grundform
kontrollmyndighetens
bestämd genitiv

Plural

kontrollmyndigheter
obestämd grundform
kontrollmyndigheters
obestämd genitiv
kontrollmyndigheterna
bestämd grundform
kontrollmyndigheternas
bestämd genitiv

Kontrollmyndighet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kontrollmyndighet

  1. Det förekom olika sätt att kringgå serveringsrestriktionerna för att få dricka mer än vad som var avsett i lagen. En väg kunde förstås vara att gå till en ny restaurang (s.k. rundgång eller krogrond) men man kunde också försöka byta bord inne på restaurangen så att man hamnade vid en ny servitörsstation. Blev man inte upptäckt kunde man köpa en ny ranson då servitören tjänade sin lön på hur mycket de sålde och inte själva hade något intresse av att hålla igen på försäljningen. En outnyttjad ranson t.ex. om en gäst inte druckit upp sina 15 cl kunde "sparas" i servitörens minne och säljas vidare till en gäst som både betalade för ransonen och gav bra med dricks. Restaurangen kunde också rapportera kvinnliga gäster som män i sina rapporter till kontrollmyndigheten eftersom män hade dubbel ranson mot kvinnor. Även här kunde då den outnyttjade ransonen säljas vidare eller drickas upp av restaurangpersonalen. (källa)
  2. I Sverige regleras kosttillskott enligt livsmedelslagstiftningen och är således betraktade som livsmedel. Därmed finns det inget krav på att produkterna skall godkännas eftersom Livsmedelsverket inte ställer sådana krav innan de saluförs, olikt läkemedel som måste godkännas av läkemedelsverket innan saluföring. Det är dock ett krav att specifikt kosttillskott registreras hos ansvarig kontrollmyndighet i den kommun det ämnas skall saluföras i. I livsmedelslagstiftningen finns specifika regler för kosttillskott vilka tillhör Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS), detta betyder inte att kosttillskott är undantagna övriga regler i livsmedelslagstiftningen. Dessa regler återfinns i LIVSFS 2003:9. Livsmedelsverket har utformat ett vägledande dokument utifrån LIVSFS 2003:9, detta dokument utgör källa för resterande information under denna rubrik. (källa)
  3. Köttbesiktning är en internationell standard för slakt, men regleras nationellt. Olika länder har olika hårda krav på slaktdjurets kvalitet och vad som godkänns och kasseras. För import och export har länder nationella myndigheter som kontrollerar köttet, till exempel Livsmedelsverket och kommunala kontrollmyndigheter i Sverige för kött utom respektive inom EU. Köttbesiktningen inom EU regleras framför allt av EU-förordning nr 854/2004 om offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel. (källa)
  4. Inom den finansiella industrin diskuteras blockkedjeteknik som en möjlig del av framtidens betalningssystem, men även för att registrera andra typer av ägarbyten. Vanliga argument är att blockkedjor lagras publikt och är transparenta så att köpare och säljare kan verifiera att betalning har skett, och ingen kan neka att man har gjort ett köp. Detta ger tilltro vid handel. Mellanhänder såsom banker och kontrollmyndigheter och manuell hantering tros kunna minskas, vilket gör att handlingar kan upprättas automatiskt i realtid, med minimal fördröjning. Kostnader för säkerhetsteknik för att bekämpa dataintrång på centrala servrar undvikes, risken för korruption hos mellanhänder kan minskas och mikrobetalningar med mycket små transaktionskostnader kan bli möjligt. (källa)
  5. Efter anmälan från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) i september 2019 att Levanders läkarlegitimation skulle dras in, eftersom han under lång tid skrivit ut omotiverat stora mängder narkotiska läkemedel och förstört journalanteckningar. Levander beskrev i samband med detta Inspektionen för vård och omsorg som en "kontrollmyndighet som löpt amok". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.