Kor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kor, varianter, uttal och böjningar av kor

Kor synonym, annat ord för kor, vad betyder kor, förklaring, uttal och böjningar av kor.

Hittade 2 varianter av ordet kor:

Vad betyder och hur uttalas kor

Kor uttalas kor och är ett substantiv -et; pl. kor.

Kor betyder:

Ordformer av kor

Singular

kor
obestämd grundform
kors
obestämd genitiv
koret
bestämd grundform
korets
bestämd genitiv

Plural

kor
obestämd grundform
kors
obestämd genitiv
koren
bestämd grundform
korens
bestämd genitiv

Kor1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas kor

Kor uttalas kor och är ett substantiv -en -er.

Kor betyder:

Ordformer av kor

Singular

kor
obestämd grundform
kors
obestämd genitiv
koren
bestämd grundform
korens
bestämd genitiv

Plural

korer
obestämd grundform
korers
obestämd genitiv
korerna
bestämd grundform
korernas
bestämd genitiv

Kor2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kor på Engelska

  • chancel, choir - the part of a church containing the altar

Hur används ordet kor

  1. Koret är den delen av en kristen kyrka där altaret finns. I regel är det den ostligaste, ofta särskilt markerade delen av kyrkan. (källa)
  2. Men bebyggelsehistorien under de första århundradena är dunkel. Vad vi vet är att koret hade kryssvalv, som mycket väl kan ha varit ursprungligt, medan långhuset från början hade ett plant trätak och träpelare. Det är lätt att konstatera att mittskeppets valv inte varit samordnade med korets kryssvalv, vars anfang ännu kan spåras bakom nummertavlorna i koret. När valven slogs vet man ej. Kanske man planerade att bygga ett torn när man uppförde de tre grova, kantiga pelarna men åtrat sig och fortsatt med den runda kolonnen i stället för en fjärde pelare. (källa)
  3. Vargkorset eller varghammaren är ett vikingatida silversmycke funnet i Foss på Island. Fyndet är mest känt för att forskare debatterat huruvida det är fråga om ett kristet kors eller en hednisk torshammare. (källa)
  4. Efter ödeläggelse av danskarna 1566 erhöll domkyrkan de tre stora stjärnvalv, som intill restaureringen täckte långhuset. Bland de följande århundradenas mångfaldiga reparationer och ändringar är ombyggnaden av södra gaveln under 1760-talet den märkligaste. Den ingick som en del i ett stort förslag till hela exteriörens omdaning, vilket 1759 uppgjordes av överintendenten greve Carl Johan Cronstedt. Stilen i denna vid restaureringen nedbrutna gavel med sina kolonnställningar i två våningar anslöt sig till det romerska barockschemat för en kyrkofasad. Egentligen skulle mer ha förändrats, men bristande ekonomi begränsade ombyggnationen denna gång. Ännu ett ombyggnadsförslag, denna gång nyantikt och av Louis Jean Desprez, såg dagens ljus under slutet av 1700-talet, enligt vilket tornen byggdes om 1809. Därav utfördes korgaveln och västfasaden med sina rakt avstubbade torn. 1839 undergick domkyrkans inre en omgestaltning i huvudsak bestående i korets förvandling till ett treskeppigt rum. Samtidigt togs en del gravmonument och dylikt bort. (källa)
  5. Brännkyrka kyrka är en kyrkobyggnad i stadsdelen Örby slott i södra Stockholm. Den är den ena av två församlingskyrkor i Brännkyrka församling i Stockholms stift, den andra är den moderna Vårfrukyrkan i Fruängen. Kyrkan härstammar från 1100-talet, men har brunnit och renoverats flera gånger. (källa)
  6. Kyrkan uppfördes 1875–1877 och invigdes sistnämnda år. Kyrktorn och kyrkklockor invigdes 1905. Renoveringar av kyrkan har skett 1917 och 1977. Vid påsktiden 2008 rasade delar av innertaket ner. Raset blev en överraskning trots att det sedan flera år tillbaka funnits sprickor i taket. Kyrkan fick stängas för reparationer. Då fick kyrkan ett nytt innertak av trä. En ramp som eliminerar trappsteget upp i koret ordnades och en ny ljudanläggning installerades, liksom en "ljusring" i koret för att förbättra belysningen. Dessutom försågs sakristian med delvis ny inredning och hela kyrkan målades om. I november 2008 återinvigdes kyrkan. (källa)
  7. Kyrkan ligger vid den gamla vägen till Norge, på en ändmorän (Berghemsmoränen) varför den höjer sig över det omgivande landskapet. Kung Rane skall enligt en sägen haft sin bostad på platsen där kyrkan idag ligger. Enligt den folkliga traditionen är Kung Ranes fiender begravda vid Stenehed) omkring 3,5 km nordväst om kyrkan. Enligt Borgartingslagen från omkring 1140, var Svarteborgs kyrka jämte den i Kongahälla fylkeskyrkor i det område som idag utgör Bohuslän. (källa)
  8. Invändigt är kyrkan en enskeppig salkyrka med ett tunnvälvt innertak av trä i långhuset. Bakom en murad valvbåge ett smalare kor med väggfast altare och altaruppsats, den senare härstammande från den föregående kyrkan och målad av directeur Falk i Motala. På långhusets norra vägg hänger predikstolen med ljudtak skapad av byggmästarbröderna August och Johan Robert Nyström. Vid södra väggen en tvåmanualig kororgel levererad av Åkerman och Lunds orgelbyggeri. Längst i väster orgelläktaren med orgelfasad, ursprungligen utformad av orgelbyggaren Pehr Schiörlin, efter arkitekt Agi Lindegrens ingrepp 1902 rekonstruerad av arkitekt Kurt von Schmalensee. (källa)
  9. Inom kristendomen är altaret det bord i kyrkans kor där prästen förrättar mässan. Genom Jesus instiftande av nattvarden som en gemensam handling för de kristna, blev det bord där nattvarden skedde ett altare för de kristna. Det var alltså Kristi blod (vinet) och Kristi kropp (brödet) som blev offerföremålen på bordet. Redan på 200-talet finns uppgifter att man kallade nattvardsbordet för altare. (källa)
  10. Katedralen är en långhusbyggnad med en längd på 152 meter med ett tvärskepp på 76 meter och en kupol som är 110 meter hög, inklusive korset. Fasaden i två våningar har två torn. Inne i katedralen finns statyer av hjältar och av lärda män. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.