Kristid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kristid, varianter, uttal och böjningar av kristid

Kristid synonym, annat ord för kristid, vad betyder kristid, förklaring, uttal och böjningar av kristid.

Vad betyder och hur uttalas kristid

Kristid uttalas kris|tid och är ett substantiv.

Ordformer av kristid

Singular

kristid
obestämd grundform
kristids
obestämd genitiv
kristiden
bestämd grundform
kristidens
bestämd genitiv

Plural

kristider
obestämd grundform
kristiders
obestämd genitiv
kristiderna
bestämd grundform
kristidernas
bestämd genitiv

Kristid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kristid på Engelska

  • crisis

Hur används ordet kristid

  1. Den så kallade "briljanta tiden" i Göteborg kom till sitt slut 1815 när staden drabbades extremt hårt av depressionen efter Napoleonkrigen, och dessutom blev kristiden speciellt långvarig. Efter att kontinentalblockaden upphörde var de speciella omständigheterna för högkonjunkturen borta. Många företag gick i konkurs och handeln med Ostindien upphörde. Men någon folkminskning tycks kristiden inte ha medfört. År 1800 hade Göteborg 12 804 invånare. (källa)
  2. Den svenska traditionsforskningen i Finland hade under denna tid mer begränsade förutsättningar än den finska. Den finska folkloristiken hade ett större underlag och leddes inledningsvis av flera professorer som kunde planera en rad olika projekt med relativt stor frihet. Svenska litteratursällskapets var sedan en längre tid hem för insamlande och bevarande institutioner, men före grundandet av Åbo Akademi fanns det inga professorstjänster som huvudsakligen kunde utbilda svenskspråkiga fältforskare och samla engagemanget kring den svenska traditionsforskningen. Fältstudierna och insamlingsresorna pågick oavbrutet och dämpades egentligen inte förrän kristiderna och krigsutbrottet i slutet av 1930-talet. (källa)
  3. Våra trädgårdar i krigs- och kristid (1917). (källa)
  4. Verksamheten var särskilt vanlig i Tyskland, där det första ångköket inrättades 1849 i Leipzig, och där verksamheten spreds snabbt sedan ångkök 1866 öppnats i Berlin. Det första ångköket i Sverige anlades i Göteborg 1858, samma år som norska Kristiania fick ett. Den 10 januari 1859 öppnades ett ångkök i Stockholm i huset på Regeringsgatan 82. Tillströmningen till de två svenska ångköken var i början mycket stor, men avtog snabbt, och inrättningarna drevs därför ej vidare. Även i andra svenska städer följdes exemplet, men med samma nedslående resultat. På 1880-talet inrättades i Malmö ett mycket anlitat ångkök, och under samma årtionde anlades två sådana i Stockholm. Det ena av dessa, anlagt på Kungsholmen av grosshandlaren och brännvinskungen L.O. Smith, donerades 1888 av Smith till Sundsvall som en hjälpåtgärd efter Sundsvallsbranden. Hösten 1891 öppnades tre ångkök i Stockholm som stod under prins Carls beskydd: ett på Östermalm, ett på Södermalm och ett på Kungsholmen. Dessa blev några år framåt talrikt besökta: 1 oktober 1892-1 oktober 1893 uppgick antalet portioner sammanlagt till 478 526, men de upphörde i slutet av 1890-talet. Under kristiden i slutet av och efter första världskriget, 1917-1919, inrättade Stockholms livsmedelsnämnd tre stora ångkök i f.d. Nürnbergs Bryggeri vid Högbergsgatan på Södermalm. (källa)
  5. Findus var ett tillväxtföretag med affärsidén att testa nya idéer från Nordamerika på den svenska marknaden. Bolaget började redan under andra världskriget att sälja torkade grönsaker, men den produkten försvann då kristiden var över. Därefter kom marmelad, skärbönor, gurksallad, geléer, hjortronsylt med mera på burk. Även djupfryst mat lanserades 1945. (källa)
  6. Industrins lärdomar av kristiden (1924). (källa)
  7. 1904 bildas andelsföreningen Hensmåla hönsgård vid stationen. 1917 upphör föreningen då man inte i kristiden kan anskaffa foder till hönsen. 1907 bildas Södra Sandsjö lantmannaförening med magasin och förvaltning i Hensmåla.1947 upphör föreningens verksamhet i Hensmåla. 1911 anläggs ett mindre sågverk som avverkas redan efter ett år.. 1927 bildas en tröskförening i byn som upplöses 1940. 1925 anlägges ett Rundbergs sågverk som förstördes i åskeldsvåda 1932. 1924 bildas en tjurförening som drivs vidare till 1958 då de moderna seminstationerna övertar avelsarbetet. Som vi kan se ersattes byalaget av en rad föreningar som drev viktigare nya frågor för lantbrukarna i byn. (källa)
  8. I kristider kan koalitionsregeringar innefatta samtliga eller nästan samtliga partier med parlamentarisk representation, så kallade samlingsregeringar. Koalitionsregeringar kan också vara minoritetsregeringar, som exempelvis regeringen Bildt 1991-94, då de får förlita sig på stöd från partier som inte sitter i regeringen. I de fall då det saknas parlamentarisk majoritet för andra regeringsalternativ kan de två största partierna från olika sidor av den politiska skalan bilda en stor koalition. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.