Kultförklarad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kultförklarad, varianter, uttal och böjningar av kultförklarad

Kultförklarad synonym, annat ord för kultförklarad, vad betyder kultförklarad, förklaring, uttal och böjningar av kultförklarad.

Vad betyder och hur uttalas kultförklarad

Kultförklarad uttalas kult|för|klar|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av kultförklarad

Böjning (i positiv) kultförklarad en ~ + subst. kultförklarat ett ~ + subst. kultförklarade den/det/de ~ + subst.

Kultförklarad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet kultförklarad

  1. Under 1970-talets senare årådde fullt krig mellan raggare och punkare. Eddie Meduza släppte singeln Punkjävlar 1978. Den blev snabbt kultförklarad. Punkband, både svenska och utländska, blev attackerade av raggargäng under turnéer i Sverige, och svenska punkband skrev låtar mot raggarkulturen, bland annat The Rude Kids punksingel Raggare is a bunch of motherfuckers. (källa)
  2. Serien spelades in på och runt Hornsgatan 32 på Södermalm i Stockholm. Kostnaden var 165 000 kronor. Inspirationen hämtades från stumfilm, i synnerhet Charlie Chaplin och Buster Keaton. Manus skrevs knappt alls. Mycket av handlingen var improviserad, men varje avsnitt var en parodi på en filmgenre, till exempel var ett avsnitt filmat som film noir, andra var parodier på krigsfilm (Räddningen), Goethes Faust (Trollkarlen), Ingmar Bergman-film (Prutten), opera och operett (Musikpillret), och avsnittet med Mjölmannen parodierade superhjältar. Ingen av de tre huvudrollsinnehavarna var utbildade skådespelare utan vänner till upphovsmännen från Konstfack och musiker. Ellen spelades av poeten Sonja Åkesson och apan gestaltades av Carl Johan de Geer. Serien sågs till en början inte som någon framgång. Alla inblandade ansåg att den var ett misslyckande och den blev mycket kritiserad när den först sändes, men när serien repriserades på 1980-talet blev den populär och kultförklarad. (källa)
  3. Ofta är det en enstaka företeelse som kultförklaras (till exempel en sång av ett visst band eller en viss artist, en film, ett tv-spel, ett klädmode och så vidare), eller också är det någon representant för kulturyttringen (till exempel en artist, en författare, ett band och så vidare). När någonting blir kultförklarat (kultförklarad) kan dess kultstatus antingen förklinga mycket snabbt (fast det då kanske är mer fråga om en modefluga) eller hålla i sig i flera år. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.