Kungagrav Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kungagrav, varianter, uttal och böjningar av kungagrav

Kungagrav synonym, annat ord för kungagrav, vad betyder kungagrav, förklaring, uttal och böjningar av kungagrav.

Vad betyder och hur uttalas kungagrav

Kungagrav uttalas kunga|grav och är ett substantiv.

Ordformer av kungagrav

Singular

kungagrav
obestämd grundform
kungagravs
obestämd genitiv
kungagraven
bestämd grundform
kungagravens
bestämd genitiv

Plural

kungagravar
obestämd grundform
kungagravars
obestämd genitiv
kungagravarna
bestämd grundform
kungagravarnas
bestämd genitiv

Kungagrav är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kungagrav

  1. Assyriologins forskningskällor kan delas upp i primär- och sekundärkällor. Med primärkällor menas det material som kilskriftskulturerna lämnade efter sig i form av arkeologiska och skriftliga lämningar, och med sekundärkällor menas den forskning och bearbetning av detta material som nutidens forskare svarat för. Vad gäller primärkällor kan till exempel nämnas de för den mesopotamiska kulturen typiska tempeltornen, ziqquraterna. Bibelns Babels torn syftar på ziqquraten i Babylon. Vidare kan nämnas assyriska palats, biblioteket i Nineve (vari till exempel Gilgamesh-eposet påträffades), den hettitiska huvudstaden Hattusa, kungagravarna i staden Ur, och det stora palatset i den syriska staden Mari. De skriftliga lämningarna är som sagt omfattande och mångfacetterade. De består av alltifrån brev, administrativa texter, lagtexter och dekret till litteratur med hymner, maximer och epik. Även genrer som kungliga annaler, omina-texter, kungalistor, mytologiska och astronomiska verk har påträffats. För den äldre perioden är särskilt de s.k. cylinderinskrifterna tillhörande den sumeriske stadsfusten Gudea viktiga. Vad gäller sekundärkällor så kan dessa delas in i referensverk och forskningsrapporter. Till den förra kategorin hör teckenlistor, ordböcker, grammatikböcker och textpublikationer. Dessa fungerar som en grund för vidare forskning. Den senare kategorin handlar om forskning utifrån de primära källorna och referensverken. Dessa finns publicerade i fristående böcker eller i assyriologiska tidskrifter. (källa)
  2. Då han 1898 tog avsked, fick han titeln konferensråd. Herbst visade stor iver för samlingarnas ökande och mycken insikt vid deras ordnande samt medverkade vid flera viktiga utgrävningar. År 1851 utarbetade han en beskrivning av Devegges myntsamling och 1855 berättelsen om utgrävningen av kungagravarna i Ringsted. År 1889 blev han ledamot av Vitterhets-, historie- och antikvitetsakademien. (källa)
  3. Sfinxen uppträder ofta i närheten av arkitektoniska monument som kungagravar, religiösa tempel och senare vid slott, statsbyggnader och herresäten. Vanligtvis hävdas det att sfinxen härstammar ifrån den egyptiska kulturen men fynd i Göbekli Tepe i Turkiet, daterade till 9500 f.Kr., indikerar att detta fabeldjur kan vara äldre. (källa)
  4. Folkvandringstiden var en dynamisk period, med riksbildningar runtom i Sverige, pampiga kungagravar i form av gravhögar och imponerande gravgåvor som gav en försmak av gravfälten i de svenska Valsgärde och Tuna samt engelska Sutton Hoo under Vendeltiden. Vid denna tid grundades också många gårdar och mindre byar, som än idag gett ortnamn åt samhällen och städer. Enligt sagorna regerades svearna av Ynglingaätten. (källa)
  5. Gravformen är typisk för den egeiska kulturvärlden. Grekiska kupolgravar är vanligen ingrävda i en kulle eller backsluttning med en gång (dromos), ofta med stenklädda sidor ledande fram till en dörr. Kupolgravarna kan ha en varierande höjd, de högsta har en takhöjd på 13 meter. På Kreta har man påträffat kupolgravar från minoisk tid. De bäst bevarade finns på fastlandet och härstammar från mykensk tid, de äldsta från omkring 1500 f.Kr. De har med största sannolikhet varit kungagravar och man kände på 1930-talet till ett 60-tal sådana. Bland de mera berömda märks Atreus skattkammare i Mykene och kupolgraven i Dendra, som hör till de få oplundrade. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.