Kupidon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kupidon, varianter, uttal och böjningar av kupidon

Kupidon synonym, annat ord för kupidon, vad betyder kupidon, förklaring, uttal och böjningar av kupidon.

Vad betyder och hur uttalas kupidon

Kupidon uttalas kup|id|on [-å´n äv. -o´n] och är ett substantiv -en -er.

Kupidon betyder:

Ordformer av kupidon

Singular

kupidon
obestämd grundform
kupidons
obestämd genitiv
kupidonen
bestämd grundform
kupidonens
bestämd genitiv

Plural

kupidoner
obestämd grundform
kupidoners
obestämd genitiv
kupidonerna
bestämd grundform
kupidonernas
bestämd genitiv

Kupidon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kupidon

  1. Eros är en kärleksgud i den grekiska mytologin, och symboliserar den romantiska och lidelsefulla kärleken, kärleken som aldrig mognar och växer upp. Eros motsvarighet inom den romerska mytologin är Amor, även kallad Cupido. Eros gestaltas symboliskt ofta som en bevingad barngestalt – en erot, även kallad amorin eller kupidon. (källa)
  2. Amor (latin för "kärlek") eller Cupido (latin för "begär") är kärleksguden i den romerska mytologin. Han avbildades ofta i konsten, så kallade amoriner eller kupidoner. Han var son till gudinnan Venus. I den grekiska mytologin motsvaras han av Eros. (källa)
  3. År 1876 övertogs fastigheten av källarmästaren på Operakällaren Bengt Carlsson. Han var konstintresserad och tog hand om en del värdefulla inredningsdetaljer när Gustavianska operahuset revs på 1890-talet, bland annat matsalens plafondmålning "Aurora omgiven av kupidoner" och en stor spegel som han placerade i salongen. Bland senare ägare märks fabrikören Ivar G Folcker som drev Kungsholmens Färgeri i villan. Möjligen är det samme fabrikör Folcker som uppförde Folckerska huset 1848 på Gallerians nuvarande plats i Stockholms innerstad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.