Kustväg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kustväg, varianter, uttal och böjningar av kustväg

Kustväg synonym, annat ord för kustväg, vad betyder kustväg, förklaring, uttal och böjningar av kustväg.

Vad betyder och hur uttalas kustväg

Kustväg uttalas kust|väg och är ett substantiv.

Ordformer av kustväg

Singular

kustväg
obestämd grundform
kustvägs
obestämd genitiv
kustvägen
bestämd grundform
kustvägens
bestämd genitiv

Plural

kustvägar
obestämd grundform
kustvägars
obestämd genitiv
kustvägarna
bestämd grundform
kustvägarnas
bestämd genitiv

Kustväg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kustväg

  1. Före utbyggnaden av kustvägen (nuvarande E22) i början av 1960-talet gick dåvarande riksfyran genom byn. (källa)
  2. Den 1 mars 1906 inträffade ett stort rånmord mot postdiligensen på landsvägen utanför Säivis. Två transportörer, en postiljon och en gästgivares 17-årige son, hade begett sig från Haparanda till Kalix på kvällen med 74 000 SEK i penningförsändelser (motsvarar ca 4 100 000 SEK år 2015), men när hästen dagen därpå red in i byn Harrioja fann de mötande postiljonen livlös på den annars tomma diligensen, senare fann man även pojken liggande livlös längs landsvägen. En närmare undersökning visade att båda hade blivit skjuten i tinningen med postiljonens revolver samt tilldelats åtskilliga hugg och slag mot huvudena från en yxa. Dagen därpå erkände brevbäraren Karl Emil Åberg, 25 år, till brotten under polisförhör och alla pengar förutom 25 SEK återhämtades. Åberg dömdes först till döden men benådades av högsta domstolen efter utlåtande från läkarundersökningen, han dömdes då istället till straffarbete med sluten vård på sinnessjukhuset Sankt Sigfrids Sjukhus i Växjö. En minnessten uppfördes på brottsplatsen vid den gamla kustvägen, samt omnämns händelsen i skillingtrycket "Postrånet i Säivis" från samma år. (källa)
  3. Fragmenten härrör kanske från en och samma runsten. Det första fragmentet Hs 3 är cirka 20x30 cm stort. Utöver de ornamentala linjerna finns sannolikt en i-runa samt övre delen av en huvudstav. Det andra fragmentet Hs 4, är av röd sandsten och 25x18 cm stort. De ornamentala linjerna är troligen delar av ett kors. Båda fragmenten påträffades vid den gamla kustvägen som löpte längs den ås som gett byn Borg dess namn. Fragmenten hittades nära det gravfält där den så kallade Norralamannen påträffades i en stormannagrav från 500-talet.) Omkring denna grav har sedan mindre gravhögar uppförts ända in på 800-talet. Det är således det enda gravfält i Hälsingland där man kan belägga en kontinuitet, som sträcker sig från tiden före den omfattande kollaps av de samhälleliga strukturerna i nedre Norrland och som arkeologiskt kan beläggas ha inträffat vid slutet av folkvandringstiden på 500-talet, till efter den omfattande sekellånga nedgången. Runstenen eller runstenarna har möjligen rests av en lokal elit i syfte att manifestera en tidigare maktstruktur och därigenom befästa sin egen suveräna ställning. (källa)
  4. Den förste skolläraren i socknen anställdes 1845. Folkskolan i Folkesberg, söder om tätorten, byggdes 1869 och småskolan i Låghem, ute på Toseslätten, 1923. Skolbarnen gick varannan dag och det fanns en småskollärarinna och en folkskollärarinna. Ytterligare en småskollärare och en folkskollärare kom när en skola vårterminen 1944 startade i själva samhället, i ett tidigare bostadshus bredvid Lantmannaskolans ladugård, på södra sidan av kustvägen. Samma termin upphörde varannandags-skolgången. Inte förrän 1954 fick Dingle en Centralskola. Den invigdes av kung Gustaf VI Adolf när han besökte Dingle 1955. (källa)
  5. Till skillnad från Marbella är San Pedro ingen utpräglad turistort. Den var under många år den värsta trafikproppen utmed hela Costa del Sol. Detta berodde på att kustvägen A7 / AP7 (med 4 ljusreglerade korsningar) gick rakt genom tätorten. Detta blev åtgärdat genom invigningen den 26 juni 2012 av en 1 km lång tunnel. Tunneln beräknas användas av i genomsnitt 65.000 fordon om dagen. (källa)
  6. Några strider förekom inte i Ingå under finska kriget 1808─1809, som lösryckte Finland från det gamla moderlandet. I juli 1810 kom två skutor seglande till bryggorna vid Bastubacka och landsatte 172 soldater, en underofficer och två officerare, rester av Finlands armé som fram till midsommartid hade gjort vakttjänst i Stockholm och som nu i sina slitna och lappade uniformer till fots fick ta sig till sina hemorter. Detta måste ha varit de sista bussarna från den östra rikshälften som tjänstgjorde under svenska fanor. När de nu trampade hemlandets jord var en nästan sjuhundraårig era över. Bastubacka hade under svenska tiden på grund av sitt läge i närheten av Kustvägen varit en viktig inskeppnings- och utskeppningsplats för trupper och materiel på väg till krigsskådeplatserna söder och öster om Finska viken, och därtill var platsen ett centrum för den av myndigheterna illa sedda bondeseglationen. (källa)
  7. Deras vägar är mest anmärkningsvärda och det återstår tillräckligt för att man skall inse hur magnifika de var. Det fanns många sådana huvudvägar, som genomkorsade landet i olika riktningar, men de mest betydande var två mellan Quito och Cusco. Från huvudstaden utgick de i två riktningar söderut, en av dem i riktning mot det som i dag är Chile. En av dessa gick över höglandet, en annan genom lågländerna vid oceanen. Kustvägen var delvis konstruerad som en vall över myrar, kärr och andra hinder. (källa)
  8. Axim är en kuststad i Ghana. Axim ligger 63 kilometer väster om hamnstaden Takoradi, söder om kustvägen till Elfenbenskusten. Folkmängden uppgick till 20 655 invånare vid folkräkningen 2010. Orten var tidigare huvudstad i kungariket Axim, och är numera huvudort för distriktet Nzema East. Santo Antonio-fortet i Axim är det näst äldsta fortet i subsahariska Afrika, byggt 1515 av portugiser. (källa)
  9. Västerhagen är en populär utedansbana för alla åldrar belägen nära kustvägen, mellan Haverdal och Steninge, strax norr om Halmstad. (källa)
  10. Det är lätt att ta sig till och från Marbella via kustvägen A7 samt motorvägen AP7. Det finns täta bussförbindelser med alla orter mellan Algeciras och Málaga. Det finns två flygplatser som är belägna på ungefär samma avstånd: Malaga flygplats är en storflygplats som passar de flesta, men för resor till Storbritannien eller Madrid är Gibraltars flygplats ett alternativ. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.