Kväll synonym, annat ord för kväll, vad betyder kväll, förklaring, uttal och böjningar av kväll.

Synonym till kväll

Vad betyder och hur uttalas kväll

Kväll uttalas kväll och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av kväll

Singular

kväll
obestämd grundform
kvälls
obestämd genitiv
kvällen
bestämd grundform
kvällens
bestämd genitiv

Plural

kvällar
obestämd grundform
kvällars
obestämd genitiv
kvällarna
bestämd grundform
kvällarnas
bestämd genitiv

Kväll är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Kväll översättning

Engelska

evening
dinner, open in the evening, Saturday night, evening paper, summer evening, (on) Wednesday evening, good evening!

Hur används ordet kväll

  1. Den tidigaste allmänna formen av gatubelysning var omkring 1000.e. Kr i Andalusien, Cordoba, Kairo och Bagdad. Först var det facklor, under 1800-talet började användas fotogenlampor och gasbelysning. Från början gick en lykttändare varje kväll runt på stadens gator i skymningen och tände varenda gatlykta med en stång, men senare utvecklades en metod där gatlyktorna tändes automatiskt. I slutet av 1800-talet infördes elbelysning. (wikipedia.org)
  2. Vanligtvis ingås äktenskapet i en särskild lokal, en kyrka, synagoga, moské, tempel eller motsvarande vad beträffar religiösa vigslar, på ett rådhus eller liknande för borgerliga vigselceremonier. Det varierar mellan stater om man anser att ett religiöst ingånget äktenskap också är civilrättsligt bindande eller om de som ingår ett sådant äktenskap också måste ingå ett borgerligt äktenskap för att relationen ska anses lagligt reglerad. Äktenskapets ingående omges av ritualer och festligheter. I Skandinavien under vikingatiden firades bröllop i flera dygn. Brudparets väg till äkta sängen skedde bröllopsfestens första kväll, då paret leddes till sängs, åtföljda av vittnen, något som underströk att den ingångna förbindelsen samtidigt var en privat och en samhällelig angelägenhet. Ännu under medeltiden existerade sängledningen som ritual, då även prästen kunde ingå i följet av vittnen. (wikipedia.org)
  3. Historiskt, och även i vissa kulturer än idag, har grimaser använts för att skrämmas. Nu används de också ofta för att uppnå humoristiska effekter. Ordet kommer från franskans Grimace, och förekommer även i engelska med samma stavning. Grimaser används till exempel i arga leken, en lek som Kristian Luuk lekte med gästerna i sitt TV-program Sen kväll med Luuk. (wikipedia.org)
  4. Grötlunken är en gemensam vandring i lugn takt efter kvällsmåltiden, vilken på en hälsobrunn tidigare bestod av gröt med katrinplommon. Idag förknippar folk begreppet kanske mest med Medevi, men grötlunken finns även på annan ort, antingen tillfälligt såsom i Steneby , eller regelbundet som till exempel Duvkällan och Sätra brunn, där traditionen är belagd från åtminstone 1801 . Från Sätra lär den under 1860-talet ha importerats till Medevi, där man gick en dryg kilometer varje kväll med brunnsorkestern i täten. Dagsbesökare var lika välkomna som de inackorderade brunnsgästerna, och lunken omfattade såväl första- och andra-klassgäster som de medellösa . (wikipedia.org)
  5. En hälsning är ett budskap som framförs av människor som möts eller skiljs åt i syfte att markera vänskap eller social status. Hälsningar kan framföras med ord eller gester. När man hälsar på en person kan man på svenska till exempel säga "hej" eller "god dag" och när man lämnar personen "hejdå" eller "adjö". Ursprungligen önskade man varann god hälsa, därav namnet. "Tjänare" är vad som blivit kvar av hälsningsfrasen "Er ödmjuke tjänare". I nutid har "hej" nästan trängt ut andra hälsningsfraser, som "god dag", "god middag" och "god kväll". (wikipedia.org)
  6. Det var en kväll i slutet av februari som olyckan inträffade. När mamman Kia släppte uppmärksamheten för ett kort ögonblick rullade åtta månader gamle Noah av skötbordet och ner på badrumsgolvet. Kia och pappan Sinan kontaktade 112 som beslutade om att skicka en ambulans. (aftonbladet.se)
  7. Julfrid (äldre stavning julefrid, fornsvenska iula friðær), eller julfred, beskrivs i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk (kristnu balkær), flock 22, som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period av tjugo dagar med start från julaftons kväll. (wikipedia.org)
  8. Måndagen den 26 juli 1830 kunde Paris borgerlighet i tidningarna läsa om de kungliga påbuden som skulle hindra dem från att nå de mest prestigefyllda ämbetena i landet. I protest vägrade medlemmar av Parisbörsen att låna ut pengar och fabriksägare stängde sina fabriker. Detta fick i sin tur effekten att mängder av fabriksarbetare lämnades att klara sig själva på gatan utan möjligheter till försörjning. På grund av den begynnande industriella revolutionens samhällsomvälvningar hade situationen för Frankrikes arbetarklass nått ett explosivt stadium och arbetslösheten var sedan sommaren 1829 hög. Därför började även Paris arbetare att gå ut på gatorna och protestera. Medan flera tidningar lades ner i enlighet med den nya lagen lovade andra tidningsägare att inte hörsamma den nyinförda presscensuren. När så ordningsmakten samma kväll slog till mot en tryckpress möttes de av en uppretad folkmassa som ropade slagord mot kungahuset. (wikipedia.org)
  9. Vid en musikfestival uppträder flera artister och grupper samma kväll, och framför bara några få melodier innan det är dags för nästa artist/grupp att gå upp. I Eurovision Song Contest och dess uttagningar framför man oftast en låt var, och den låt som får flest röster vinner tävlingen. Till skillnad från andra konserter, som oftast betyder att evenemanget består av samma typ av genre på musiken så har festivaler oftast en mycket bredare utbud av artister/band och genrer. På grund av hur stora festivaler kan vara så är de oftast utomhus. Nya platser för festivaler brukar bli allt mer populärt. Bland annat Jam Cruise med sin festival som hålls på ett kryssningsfartyg, liksom Maya Holidaze, som har en festival som hålls i Tulum. (wikipedia.org)
  10. Kväll eller afton är ett begrepp som saknar fast definierad tid men i svenskt språkbruk oftast avser perioden mellan solnedgång och midnatt. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Kväll Synonymer Betyder Uttal