Kvälla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvälla, varianter, uttal och böjningar av kvälla

Kvälla synonym, annat ord för kvälla, vad betyder kvälla, förklaring, uttal och böjningar av kvälla.

Vad betyder och hur uttalas kvälla

Kvälla uttalas kvälla och är ett verb kvällde.

Kvälla betyder:

Ordformer av kvälla

Aktiv

kvälla
infinitiv
kväller
presens
kvällde
preteritum
kvällt
supinum
kvällande
presens particip
kväll
imperativ

Kvälla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet kvälla

  1. Kväll eller afton är ett begrepp som saknar fast definierad tid men i svenskt språkbruk oftast avser perioden mellan solnedgång och midnatt. (källa)
  2. I nutida svenska märker vi inte längre så mycket av skillnaderna mellan olika kasus, men länge hade vi en mycket mer invecklad grammatik än vad vi har nu. Och ännu i dag har vissa ord slutstavelsen -er, som ursprungligen var en nominativändelse, men som nu ingår i rotmorfemet. Det förekommer i adjektiv som "nyter" och "yster" och i substantiv som "dummer", "toker" och "slarver". Annars hittar man lättast gamla nominativformer i äldre texter och sånger. I visan "Goder afton, goder afton" finns en redan i titeln, och i "Staffansvisan" finns raden "Ingen dager synes än". Och relativt nyligen använde Alice Tegnér gärna nominativformer i sina visor, som i "Dansa, min docka, medan du är unger, när du blir gammal, blir du så tunger", och i "Sockerbagaren" finns raderna "Och är du snäller, så kan du få, men är du stygger, så får du gå". I filmen Ronja Rövardotter säger också en av rumpnissarna: "Nu blev det kväller". Dessutom finns det ordpar, där både den gamla nominativformen (som har ändelsen -e) och den gamla ackusativformen (som har ändelsen -a) lever vidare i språket, fast ofta med något olika betydelser: ande/anda, bräde/bräda, flotte/flotta, grädde/grädda, mosse/mossa, timme/timma, ände/ända. (källa)
  3. Kimning förekom i de tidigare danska landskapen i södra Sverige inklusive Gotland (liksom i Danmark och Norge) och utfördes bl. a. vid bröllop och vissa helger. Kimning förekommer fortfarande i Gothem på Gotland. Där kimmar man kväll innan större helger, alltså nyårsafton, påskafton, pingstafton, midsommarafton och julafton. Dessutom kväll före bröllopsdag och kväll före eventuellt kungabesök. Ringaren slår då med stenar på utsidan av klockans kant i en rytm som påminner om ridrytm. (källa)
  4. Ali Rose (Christina Aguilera) jobbar som servitris på en bar i Iowa, USA. När hennes chef vägrar betala henne så bestämmer hon sig för att flytta till Los Angeles och satsa på en sångkarriär istället. I Los Angeles söker hon flertalet jobb, men inget passar henne. En kväll hör hon musik från ett litet ställe och dras till den lilla klubben Burlesque. Där inne förbluffas hon av dansarna och frågar bartendern Jack (Cam Gigandet) hur hon ska få jobb på scenen. Jack berättar att det är klubbägaren Tess (Cher) hon ska leta efter, så Ali går backstage för att prata med henne. Ali blir snabbt bortschasad av Sean (Stanley Tucci) då alla är stressade och mitt i en show, där klädbyten och smink prioriteras före hennes jobbansökan. Ali går tillbaka till baren, och på vägen dit noterar hon att det är mycket folk och lite personal. Detta resulterar i att hon tar en bricka och börjar jobba, utan någons tillstånd. Hon ber att de ska ge henne en chans, och får en anställning som servitris då hon verkligen behöver jobbet. Under sitt jobb som servitris så studerar hon alla dansnummer och vill inget hellre än att vara där uppe på scenen. (källa)
  5. 2004 började ett fåtal städer i Europa att hålla PechaKucha-kvällar, de första av flera hundra städer som sedan dess har hållit liknande event runt om på jorden. Sedan juni 2012 har PechaKucha-kvällar hållits i 534 städer världen över. (källa)
  6. Åh, i morron kväll ... är en svensk film från 1919 i regi av John W. Brunius. (källa)
  7. Franz Neruda engagerade sig i brunnens musikaliska liv, inte som cellist utan till blåsarna tillfogade han en triangel. Instrumentet "förfärdigades under hans egen uppsikt av en smed i Medevi och trakterades regelbundet varje kväll av honom själv". Han syns på Gustaf Näsströms foto från 1890-talet som annars visar en blåsarkvintett med en klarinett bredvid de fyra bleckblåsare, samt bas- och tenortrummor . På Brunnsorkesterns foto daterat 1912 ser vi vad som förmodligen är sex bleckblåsare i uniform samt två yngre civilklädda trummspelare, bass och tenor. (källa)
  8. Shabbat, även shabbos eller shabbes, på svenska sabbat, är den bibliska samt judiska vilodagen. Shabbat firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll tills "tre stjärnor syns" på lördag kväll, för att ge möjlighet att begrunda världens skapelse. Shabbat har mycket stor vikt i den judiska religionen, vilket gör den till en av de viktigaste högtiderna inom judendomen. (källa)
  9. Från hösten 1917 till våren 1918 arbetade Weissman vid Viborgs stadsteater och noterades bland annat för sin roll som hussarlöjtnant i Gustav Kadelburgs och Richard Skowronneks pjäs Husaarikuume (Hussarfeber). Under finska inbördeskriget 1918 var Weissman huvudsakligen verksam i Viborg, han uppträdde varje kväll på Hotel Andréa, och gav regelbundet sångkonserter med finska kupletter. Efter en sådan kuplettafton i januari 1918 skrev Wiborgs Nyheter: "Sångaren hade en obestridlig framgång hos sin särdeles talrika publik. Med rätta, ty för det fack, i hvilket hr Weissmann i går reproducerade sig, ligger hela hans glada naturliga läggning, och obunden af några gränser kunde han nu tillåta sig hvad som helst. Hr Weissmanns betingelser att göra lycka i cabaretfacket äro en mycket uttrycksfull mimik, ett godt textuttal och så hans osökt naturliga sinne för det burleska." När Finska landsortsteatern i maj besökte Viborg deltog Weissman i några pjäser. (källa)
  10. Ingalill Mosander, som har filosofie kandidatexamen, har arbetat som journalist på Dagens Nyheter, Vestmanlands Läns Tidning, Bildjournalen, Veckojournalen och Expressen. Vid sidan om sina återkommande bokkrönikor i Aftonbladet har hon regelbundet recenserat böcker i SVT-programmet Go'kväll. SVT:s samarbete med Mosander har pausats. Orsaken var att SVT ville utveckla lästipsen i Go' kväll. Hon kommenterade själv SVT:s beslut som "fullkomligt befängt" i en artikel i Aftonbladet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.