Kyrkdörr Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkdörr, varianter, uttal och böjningar av kyrkdörr

Kyrkdörr synonym, annat ord för kyrkdörr, vad betyder kyrkdörr, förklaring, uttal och böjningar av kyrkdörr.

Vad betyder och hur uttalas kyrkdörr

Kyrkdörr uttalas kyrk|dörr och är ett substantiv.

Ordformer av kyrkdörr

Singular

kyrkdörr
obestämd grundform
kyrkdörrs
obestämd genitiv
kyrkdörren
bestämd grundform
kyrkdörrens
bestämd genitiv

Plural

kyrkdörrar
obestämd grundform
kyrkdörrars
obestämd genitiv
kyrkdörrarna
bestämd grundform
kyrkdörrarnas
bestämd genitiv

Kyrkdörr är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkdörr

  1. Fällbomslåset, som bygger på romartida konstruktioner fanns sin form i Tyskland under medeltiden. En medeltida låstyp som ännu är vanlig på äldre härbre- och kyrkdörrar kallas draglås. Med ena handen placeras nyckeln i låset och vrids om, varvid ett antal spärrfjädrar frigörs. Med andra handen skjuts låskolven åt sidan, genom ett handtag som placerats i en springa på dörren. (källa)
  2. Inte alla furstbiskopar lämnade ett nobelt arv. 31 oktober 1731, då man firade 214-årsdagen av Martin Luthers uppspikande av sina teser på Wittenbergs kyrkdörr, signerade ärkebiskop tillika hertig Leopold von Firmian utdrivningen av protestanterna (inte att förväxlas med liknande utdrivningar skrivna mot judar i olika städer i Europa). Förordningen kallades Emigrationspatent och deklarerade att alla protestanter skulle avsvärja sig sin icke-katolska tro eller bli bannlysta. (källa)
  3. Karl XII förordnade att kungörelserna skulle anslås på kyrkdörren i stället för att uppläsas från predikstolen, men det senare publikationssättet återinfördes 1719 och 1720. Genom lag 1 juni 1894 inskränktes uppläsandet från predikstolarna till de fall då det var lagstadgat, eller särskilt föreskrevs av kungen eller länsstyrelsen, eller om kyrkostämman medgivit en sådan uppläsning. (källa)
  4. 1571 års kyrkoordning statuerade att kyrkoplikten kunde bestå av såväl avstängande från gudstjänsten som böter till kyrkokassan men även "nedsliga straff", dvs skamstraff, som att tvingas stå med blottat huvud i kyrkdörren, straffstock, skampåle och liknande. Befrielsen från straffet skedde oftast offentligt i kyrkan, varvid den felande hade att ta plats på den så kallade pliktpallen. (källa)
  5. Den första stenkyrkan i Fullestad uppfördes på senare delen av medeltiden i gråsten. Få detaljer är kända om kyrkan före 1700-talet. Kyrkan består numera av ett rektangulärt långhus med ett rakt avslutat kor i öster. Framför huvudingången i sydväst finns ett vapenhus av trä. Utvändigt är kyrkan 17 meter lång och 11 meter bred. Väggarna är cirka 1,5 meter tjocka. Numera finns det två rundbågade fönster åt söder, två åt norr samt ett åt väster (bakom orgeln). Från början fanns det bara två mindre fönster åt söder. Kyrkdörren i söder, var förr avsmalnande upptill. (källa)
  6. År 1567 har ock thenna Kyrkan måst undergå the Danskas wåldsamhet, tå the huggit ut Låsen på Kyrkdörren, hwarom hon ännu bär wedermäle, huggit sönder Orgelwerket och plundrat Kyrkon.". (källa)
  7. Tidigt anbefalldes dock en kyrklig välsignelse, som dock vanligen skedde i form av en välsignelseritual i samband med sängledningen. Från och med kyrkoordningen 1571 anbefalldes att fästningen skulle stadfästas av en präst innan den blev giltig. Det vanliga var att det skedde framför kyrkodörren eller i sakristian. Välsignelseakten utanför kyrkdörren följdes vanligen av en brudmässa, vilken dock i nordisk tradition fick liten betydelse. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.