Kyrkoruin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkoruin, varianter, uttal och böjningar av kyrkoruin

Kyrkoruin synonym, annat ord för kyrkoruin, vad betyder kyrkoruin, förklaring, uttal och böjningar av kyrkoruin.

Vad betyder och hur uttalas kyrkoruin

Kyrkoruin uttalas kyrko|ru|in och är ett substantiv.

Ordformer av kyrkoruin

Singular

kyrkoruin
obestämd grundform
kyrkoruins
obestämd genitiv
kyrkoruinen
bestämd grundform
kyrkoruinens
bestämd genitiv

Plural

kyrkoruiner
obestämd grundform
kyrkoruiners
obestämd genitiv
kyrkoruinerna
bestämd grundform
kyrkoruinernas
bestämd genitiv

Kyrkoruin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkoruin

  1. Sankt Pers kyrkoruin ligger i Sigtuna, väster om den medeltida stadskärnan invid prästgården. Kyrkoruinen ligger på en höjd i den tidiga stadens västra del. Den stod färdig omkring år 1100. Sankt Pers kyrka kan troligen knytas direkt till kungamakten och anses ha varit ärkestiftets domkyrka före flytten till Gamla Uppsala 1190. Troligen har kyrkan uppförts i två etapper under 1100-talet. Östra delen med kor, mittorn och mittskepp uppfördes under början av 1100-talet, medan långhus och västtorn tillkom senare. under 2019 har ruinen restaurerats och är nu öppen igen för allmänheten. (källa)
  2. Kyrkan byggdes i byn Kilhult 1863-1864 av byggmästare Pettersson från Ivetofta. Den ritades av arkitekten Thor Medelplan . Invigningen skedde 1864. Den ersatte en romansk kyrka från tidig medeltid som låg i Svensköps by. Den gamla kyrkan hade förfallit och motsvarade inte längre församlingens behov. Kyrkan revs dock inte helt och finns idag kvar som Svensköps kyrkoruin. (källa)
  3. På Mariakyrkans kyrkogård ligger Sankt Olofs kyrkoruin. Där finns även ett fristående gravkor för familjen Gerner på Venngarn. (källa)
  4. Carl Fredrik Sundvall var välutbildad för sin samtid, en arkitekt med strängt stilsinne, en av nyklassicismens främsta representanter i Sverige. Att hans verksamhet lämnat så små spår till eftervärlden förklaras av tidens ansträngda ekonomiska situation och de ledandes ringa konstintresse. Att han inte var ensidig i sin klassiska ståndpunkt framgår bland annat av de varma och kraftiga utlåtanden som han gav 1801 då olika myndigheter begärde kungligt tillstånd dels att riva och försälja kyrkoruinerna i Visby, dels att få hämta sten till gymnasiebyggnad i Kalmar från slotten där och i Borgholm. Carl Fredrik Sundvall påyrkade i sin inlaga att Visby ruiner borde bevaras mot tidens inverkan och dessutom noggrant uppmätas och avtecknas. Den hotande vandalismen blev heller inte av. (källa)
  5. I mindre kyrkor var sakristian tillbyggd vid koret och förbands med en mindre dörr, men många mindre kyrkor fick aldrig denna tillbyggnad vilken heller inte var nödvändig. Hade kyrkan korsarm byggdes sakristian på kyrkans norra sida öster om korsarmen. I större kyrkor kunde även sakristian inrättas i själva yttermuren. Vid större anläggningar kunde även byggnaden utgöra två våningar. Så var fallet i Strängnäs domkyrka där en övre våning omtalas år 1354. Spår av sakristia med övre våning finns även vid vissa kyrkoruiner i Visby, men dessa har haft andra funktioner. I Sankt Clemens kyrka är två stora fönsteröppningar mot koret som kan ha inrymt sittplatser för särskilda personer. (källa)
  6. Idag finns bara enstaka synliga rester av de ursprungliga klosterbyggnaderna söder om kyrkoruinen. Utgrävningar 1961, 1966-67 och 1990 samt markradarundersökningar 2015-16 har dock avslöjat deras läge. Vid en kompletterade undersökning av klostrets kapitelsal (2017) undersöktes två gravar. Efter undersökningarna 1990 uppfördes låga murar för att markera klostergårdens grundplan. Själva kyrkan är en välbevarad och delvis rekonstruerad ruin. Den används sommartid som friluftsteater av teaterensemblen Romateatern. (källa)
  7. Källa ödekyrka – en relativt välbevarad kyrkoruin i Källa socken på Öland. (källa)
  8. En tidigare kyrka uppfördes på 1200-talet två kilometer sydväst om den nuvarande kyrkan. Den äldre kyrkan övergavs när nuvarande kyrka stod färdig och är idag endast en ruin, Skallsjö kyrkoruin. (källa)
  9. 1483 inleds bygget av nuvarande stenkyrka. Detta enligt upptecknade traditioner i kyrkoarkivet i Indal av kyrkoherde Johannes Clemens Thelaus på 1600-talet. Detta på initiativ av den till börden finske dominikanermunken pater Josephus, som var byggnadskunnig. Han initierade byggandet av ett flertal kyrkor i de omkringliggande bygderna. Han tillskrivs förutom gamla kyrkan i Liden kyrkorna i Indal (nu riven), Skön (nu riven), Ljustorp, Ragunda (Fors sockenkyrka), Indal gamla kyrka (nu riven) och renovering av Selånger gamla kyrka (i dag kyrkoruin) från 1200-talet. Josephus drunknade enligt minnesanteckningarna då han olyckligen föll vid en överfärd av Indalsälven, samma år som kyrkan i Liden stod färdig. Han ligger begravd vid södra fasaden av Indals kyrka. Josephus skall enligt anteckningar i kyrkoarkivet varit "en lärd, skarpsinnig och förståndig man". (källa)
  10. Tarsleds kyrkoruin ligger i de nordvästra delarna av Herrljunga kommun. Den var tidigare församlingskyrka i Tarsleds församling, Skara stift. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.