Lagtolkning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lagtolkning, varianter, uttal och böjningar av lagtolkning

Lagtolkning synonym, annat ord för lagtolkning, vad betyder lagtolkning, förklaring, uttal och böjningar av lagtolkning.

Vad betyder och hur uttalas lagtolkning

Lagtolkning uttalas lag|tolk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av lagtolkning

Singular

lagtolkning
obestämd grundform
lagtolknings
obestämd genitiv
lagtolkningen
bestämd grundform
lagtolkningens
bestämd genitiv

Plural

lagtolkningar
obestämd grundform
lagtolkningars
obestämd genitiv
lagtolkningarna
bestämd grundform
lagtolkningarnas
bestämd genitiv

Lagtolkning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lagtolkning

  1. Vid lagtolkningen kan olika tolkningsmodeller användas. Vilken eller vilka som används beror på den aktuella frågan och på vilket rättsområde frågan gäller. Det är inte ovanligt att den som ska tolka en lagbestämmelse använder mer än en metod för att analysera rättsläget. Man kan till exempel börja med en objektiv tolkning för att analysera vad som går att få fram från den rent språkliga betydelsen av lagtexten, och fortsätta med subjektiv och teleologisk tolkning (ratio legis) för att tolka de delar där texten i sig inte ger tillräcklig ledning.
  2. Vid en objektiv tolkning (eller bokstavstolkning) strävar den som tolkar att använda lagens ordalydelse och uppbyggnad för att bestämma hur en lagbestämmelse ska tolkas. Man tar då hänsyn bara till själva lagtexten, och försöker läsa ut av den om det går att tillämpa lagtexten på den aktuella frågan. Ordet objektiv syftar här på att tolkningen utgår ett objekt, nämligen lagtexten, utan hänsyn till lagstiftarens avsikter. Texten ska normalt läsas och förstås som vilken text som helst, men något som försvårar lagtolkningen är att författningar kan innehålla ord som har en betydelse i vardagsspråket och en annan i det juridiska språket. Ord som fastighet, arv, näringsidkare, vårdslöshet och solidariskt ansvar har en juridisk definition som skiljer sig från den vardagliga. Det är också så att lagtext ofta är kortfattad och generell i utformningen vilket betyder att den ger begränsad ledning i detaljfrågor. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.