Landsmålsalfabet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landsmålsalfabet, varianter, uttal och böjningar av landsmålsalfabet

Landsmålsalfabet synonym, annat ord för landsmålsalfabet, vad betyder landsmålsalfabet, förklaring, uttal och böjningar av landsmålsalfabet.

Vad betyder och hur uttalas landsmålsalfabet

Landsmålsalfabet uttalas lands|måls|alfa|bet och är ett substantiv.

Ordformer av landsmålsalfabet

Singular

landsmålsalfabet
obestämd grundform
landsmålsalfabets
obestämd genitiv
landsmålsalfabetet
bestämd grundform
landsmålsalfabetets
bestämd genitiv

Plural

landsmålsalfabet
obestämd grundform
landsmålsalfabets
obestämd genitiv
landsmålsalfabeten
bestämd grundform
landsmålsalfabetens
bestämd genitiv

Landsmålsalfabet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landsmålsalfabet

  1. Landsmålsalfabetet är ett fonetiskt alfabet som huvudsakligen har använts inom dialektologin för att uppteckna och återge svenska dialekter i skrift, såväl i Sverige som i Finland. (källa)
  2. Hon ägnade mycket av sin tid åt undervisning och hade mångsidiga pedagogiska intressen. Hon fortsatte dock att forska på överkalixmålet och skrev under 1940-talet skrifterna Verben i överkalixmålet (1948) och Om utvecklingen av äldre dh i överkalixmålet (1948). Under 1950-talet arbetade hon med en stor grammatisk framställning över överkalixmålets prepositioner och adverb. På grund av verkets storlek och dess bruk av många ovanliga typer i landsmålsalfabetet blev en tryckning alltför dyr. I stället lät hon den då unga studenten Margareta Källskog från Överkalix renskriva det handskrivna manuskriptet på en specialbyggd skrivmaskin för landsmålsalfabetet. Strax efter att renskriften på 600 sidor blev färdigställd avled Pihl, och verket publicerades postumt 1970. (källa)
  3. Så gott som varje mindre ort har traditionellt haft sin egen särpräglade dialekt, där de större orterna av naturliga skäl haft större språkinflytande. Hur väldokumenterade olika genuina dialekter är idag beror oftast på en skara lokala entusiasters arbete, vid sidan av en del forskning inom ämnet nordiska språk, till exempel serien 'Svenska Landsmål och svenskt folkliv', av professor J. A. Lundell vid Uppsala universitet, där framför allt landsmålsalfabetet friskt användes från 1910-talet för nedteckning av dialekter. I många områden är de genuina dialekterna så gott som utdöda, medan man i andra har nått närmast officiell språkstatus. Bland några kända bör nämnas jämtska, där barn undervisas i relativt välutvecklade skriftspråk, och en flora av egen litteratur finns både i skrift och som ljudböcker. (källa)
  4. Landsmålsalfabetet (Svenska dialektalfabetet). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.