Lapp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lapp, varianter, uttal och böjningar av lapp

Lapp synonym, annat ord för lapp, vad betyder lapp, förklaring, uttal och böjningar av lapp.

Synonym till lapp

Vad betyder och hur uttalas lapp

Lapp uttalas lapp och är ett substantiv -en -ar  litet stycke tyg el. papper  same.

Ordformer av lapp

Singular

lapp
obestämd grundform
lapps
obestämd genitiv
lappen
bestämd grundform
lappens
bestämd genitiv

Plural

lappar
obestämd grundform
lappars
obestämd genitiv
lapparna
bestämd grundform
lapparnas
bestämd genitiv

Lapp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lapp på Engelska

  • patch - piece of cloth
  • note(-sized) piece of paper - thousand-kronor note, hundred-kronor note, fifty-kronor note
  • patch

Hur används ordet lapp

  1. För att undvika att få gratistidningar med posten behöver man sätta en lapp med texten ”Nej tack till gratistidningar” eller ”Inga gratistidningar, tack” på brevlådan och/eller tidningshållaren. Vill man varken få gratistidningar eller oadresserad reklam kan man exempelvis sätta upp en skylt på brevlådan med texten "Nej tack till reklam och gratistidningar" eller "Reklam och gratistidningar, nej tack.". Man kan inte välja att enbart få vissa gratistidningar. Samhällsinformation (från till exempel kommun och landsting) går inte att frånsäga sig. (wikipedia.org)
  2. Jaktstig är en form av jakt- eller träningskytte. I jaktstigar används oftast hagelvapen, men det finns även kuljaktstigar. Jaktstigen går till så att den deltagande går runt en snitslad bana med vanligen 8 stationer. Vid varje station ska den deltagande vanligen skjuta på två så kallade jaktstigsfigurer. I jaktstigsfigurerna finns en lapp i vilken antalet träffade hagel räknas och fylls i för varje station av stationsledaren. Poängskalan är 0-10, där noll är bom och 10 hagel eller mer är "fullt", trots att lappen kan innehålla uppemot 100 hagel så kan man i regel maximalt få 10 poäng per mål. (wikipedia.org)
  3. Seden att ge bort julklappar började som ett skämt, en lantlig tradition som innebar att byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade ungdomarna in en skämtgåva, som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan hade de ofta fäst en lapp med en vers som förklarade varför mottagaren förärats den fina presenten. Dessa verser är föregångare till våra dagars julklappsrim. Det var viktigt att inte bli tagen på bar gärning under julklappsutdelandet, eftersom verserna kunde vara ganska så elaka och grovkorniga. På en del platser delades julklapparna ut av en julbock, men han och hans uppgifter har sedan slutet av 1800-talet övertagits av jultomten. (wikipedia.org)
  4. Julklappsrimmet har funnits i Sverige åtminstonne sedan 1700-talet. Förr i tiden fanns en lantlig tradition som innebar att byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade man in en skämtgåva, som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan hade man ofta fäst en lapp med en vers som förklarade varför mottagaren förärats den fina presenten. Dessa verser, som till en början ofta hade nidkaraktär, är föregångare till våra dagars julklappsrim. Även om julklappsrim kanske inte är lika vanligt förekommande längre, så skriver många fortfarande rim på sina julklappar som ett underhållande inslag för både givare och mottagare. (wikipedia.org)
  5. Korkåpan utvecklades från just en regnkappa till ett liturgiskt plagg på 1000-talet. Sedan äldre medeltid har den varit ett praktplagg av sammet eller sidan, någon gång av enklare material, och ofta rikt broderad över hela ytan. Formen har alltid varit halvcirkelformig. Kåpan knäppes över bröstet med en bred klaff, ofta prydd med dyrbara spännen, ibland av jättedimensioner. Den tidigare kapuschongen, ursprungligen avsedd att dras över huvudet, miste sin funktion och hade på 1200-talet krympt till en liten trekantig lapp kallad clipeus, sköld. Senare blev den åter större och var under medeltidens slut och 1500-talet rikt broderad, ofta med figurbroderi. Skölden avslutas ofta med en hängande kula eller tofs. Längs kåpans raka framkant löper nästan alltid ett brett bräm, ornerat i likhet med skölden. (wikipedia.org)
  6. Lapp är en historisk och till senare delen av 1900-talet i Sverige och Finland använd benämning för same. I Norge användes i stället historiskt finn (som i Finnmark fylke). (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: