Lappsko Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lappsko, varianter, uttal och böjningar av lappsko

Lappsko synonym, annat ord för lappsko, vad betyder lappsko, förklaring, uttal och böjningar av lappsko.

Vad betyder och hur uttalas lappsko

Lappsko uttalas lapp|sko och är ett substantiv.

Ordformer av lappsko

Singular

lappsko
obestämd grundform
lappskos
obestämd genitiv
lappskon
bestämd grundform
lappskons
bestämd genitiv

Plural

lappskor
obestämd grundform
lappskors
obestämd genitiv
lappskorna
bestämd grundform
lappskornas
bestämd genitiv

Lappsko är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lappsko

  1. Lappskon större 8 är en fastighet på Södermalm i Stockholm. Bebyggelsen ligger längst i norr på kulturreservatet Mariaberget östra och är blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att bebyggelsen har "synnerligen höga kulturhistoriska värden". (källa)
  2. Lappskojs, lapskojs, lapskaus eller tidigare lappsko är en maträtt delvis gjord av kött. Rätten förekommer i olika varianter i länder i norra halvan av Europa. (källa)
  3. Haxepalka eller fraktavgift i form av ett par lappskor. (källa)
  4. Fastigheterna inom Ormen mindre förvärvades successivt mellan 1927 och 1944 av Stockholms stad med avsikt att riva dem och längs Hornsgatan låta uppföra storskaliga bostadsblock kring öppna gårdar. Men planerna förhindrades och Hornsgatspuckeln med sin historiska bebyggelse fick vara kvar. Under 1970-talet genomfördes en varsam upprustning av husen. Pilotprojektet i denna bevarande- och restaureringsplan var kvarteret Lappskon större i norra delen av Mariaberget östra. Med undantag av fastigheten Ormen mindre 10 (Söderhöjdskyrkan) ägs och förvaltas samtliga byggnader i kvarteret av kommunägda AB Stadsholmen. (källa)
  5. Året därpå, 1823, anlade Lars Montén den första fabriken i Sverige för tillverkning av såpa tillsammans med Jacob Berzelius i kvarteret Lappskon större mellan dagens Pryssgränd och Söder Mälarstrand på Södermalm i Stockholm. Vid denna första fabrik vid Söder Mälarstrand syns fortfarande lastbommen över dörren, vilket indikerar att det en gång i tiden användes för inlastning av varor. Den första fabriken, som låg där Pryssgränd i öster möter Bastugatan, flyttades sedan till Sankt Paulsgatan 29 vid Mariatorget och innefattade även tillverkning av tvål. Populärt kallas huset vid Sankt Paulsgatan 29 för Tvålpalatset, där byggde omkring 60 år senare Lars Monténs arvingar det Monténska huset på 1880-talet. 1823 började han i mycket liten omfattning driva såptillverkning i egen firma, F:a Montén med kontor och bod i kvarteret Typhon på Stora Nygatan nr 19 i Gamla stan, mellan Västerlånggatan och Stora Nygatan i Stockholm. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.