Latex Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder latex, varianter, uttal och böjningar av latex

Latex synonym, annat ord för latex, vad betyder latex, förklaring, uttal och böjningar av latex.

Vad betyder och hur uttalas latex

Latex uttalas latex och är ett substantiv -en el. -et.

Latex betyder:

Ordformer av latex

Singular

latex
obestämd grundform
latex
obestämd genitiv
latexen
bestämd grundform
latexens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

latex
obestämd grundform
latex
obestämd genitiv
latexet
bestämd grundform
latexets
bestämd genitiv

Latex är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet latex

  1. vatten-, olje- och silikonbaserade glidmedel. Vattenbaserade är vanligast. Oljebaserade glidmedel har nackdelen att de löser upp latex som kondomer görs av. (källa)
  2. Båtarna är indelade i flera olika separata luftsektioner. Väven i båtarna är i regel Hypalon, Neopren, Strongolan, eller kombinationer av detta. De olika tillverkarna döper ofta väven till ett eget namn, så samma väv kan kallas olika hos olika fabrikat. Väven är belagd med olika blandningar av latex eller syntetiska material, såsom PVC. Även om latex förekommer är det egentligen inte så mycket gummi i dagens gummibåtar. Gummibåtens väv sammanfogas på olika sätt, den kan antingen limmas eller svetsas ihop, beroende på vävens beskaffenhet. Dyrare båtar har i allmänhet bara svetsade fogar. Akterspegeln där motorn fästas är av ett hårt material, vanligtvis plywood eller glasfiberarmerad plast. Durkarna kan vara av plywood eller aluminium, även tofterna kan vara av plast, trä eller aluminium. Det är också vanligt på de mindre modellerna med en uppblåsbar toft. Båtarna levereras med åror, dessa är vanligtvis utförda av aluminiumrör och årblad av plast. (källa)
  3. Gummihandske är en skyddande handske gjord av gummi/latex. I hemmiljö kallas den ibland för hushållshandske. Gummihandskar kan till exempel användas vid handdisk, för att skydda händerna mot diskmedel, vid skurning då händerna kan komma i kontakt med rengöringsmedel, eller vid rengöring av bakterierika ställen såsom toaletter och avlopp. Inom sjukvården, där krav ställs på såväl hygien som handprecision, används ofta latexhandskar. (källa)
  4. Mjölksaft (latex) skattas på liknande sätt som vid gummiträd, men i guttaperkafallet borrar man sig vanligen in till trädets ved. (Vid tappning av gummiträd skär man skåror i barken.) Det har förekommit att man först fäller träden, och sedan utvinner latexen, men det innebär skövling till men för återväxten. (källa)
  5. En innerslang är en luftfylld slang som finns mellan fälg och däck. Innerslangens enda uppgift är att kunna bibehålla luften (lufttrycket) så länge som möjligt. Ofta är innerslangar gjorda av butylgummi, men det finns även innerslangar av latex. De sistnämnda är mycket lätta, men behöver pumpas ofta.Samma person som myntade begreppet cykelslang myntade begreppet raceyta på grund av slangens blanka yta.". (källa)
  6. Gummiträdets mjölksaft utvinns genom att man skär skåror i dess bark, varvid trädet "läcker" och man kan samla vätskan i små skålar som fästs vid stammen. Kautschuk, eller latex, (även kallat naturgummi), är egentligen en naturlig plast, isopren. Den måste koaguleras för att stelna, vilket görs med hjälp av svag syra och/eller värmebehandling. Genom så kallad vulkanisering, en behandling med svavel och värme, förädlas naturgummit så att det får en vidare användning. (källa)
  7. En kondom (kådis) är ett preventivmedel som träs på penis vid samlag för att förhindra spridning av könssjukdomar och/eller för att förhindra graviditet. Kondomen är ett fodral, vanligen gjort av latex. Vid mannens ejakulation töms sperman i en behållare i toppen på kondomen, och hindras därmed från att nå livmodern vid vaginalt samlag, varvid möjligheterna till graviditet förhindras. (källa)
  8. Latex är dels mjölksaften från Hevea brasiliensis och dels det naturgummi som görs av mjölksaften. Latex är flytande i sitt grundtillstånd men kan fås att anta en något fastare form men med elastiska egenskaper. Flytande latex är ofta utspädd med ammoniak som dunstar när massan härdar. Av hälsoskäl rekommenderas därför god luftventilation vid produktion. Råvaran bör ej utsättas för temperaturer under 3 °C, eftersom den då klumpar sig. Flytande latex ska även förvaras mörkt då solljus kan medföra en rosatonad missfärgning. Latex kan vara antingen naturlig eller syntetisk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.