Laxknut Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder laxknut, varianter, uttal och böjningar av laxknut

Laxknut synonym, annat ord för laxknut, vad betyder laxknut, förklaring, uttal och böjningar av laxknut.

Vad betyder och hur uttalas laxknut

Laxknut uttalas lax|knut och är ett substantiv.

Laxknut betyder:

Ordformer av laxknut

Singular

laxknut
obestämd grundform
laxknuts
obestämd genitiv
laxknuten
bestämd grundform
laxknutens
bestämd genitiv

Plural

laxknutar
obestämd grundform
laxknutars
obestämd genitiv
laxknutarna
bestämd grundform
laxknutarnas
bestämd genitiv

Laxknut är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet laxknut

  1. Laxknut, eller slätknut är en metod i husbyggnation och i finsnickeri att foga samman två väggar eller sidor av trä. Dock innehåller laxknuten vid timmerknutar fler vinklar jämfört den som används vid finsnickeri.
  2. En laxknut saknar knutskallar och låsningen av de två träelementen i vinkel mot varandra sker genom att anliggande ytor görs sneda.
  3. I hustillverkning i Norden utvecklades laxknutar från den knuttimringsteknik, som var känd redan på 800-talet. Laxknuten var vanlig på timmerhus på 1800-talet, bland annat för att den släta knuten underlättade inklädsel av huset med brädpanel.
  4. Laxknuten går även att göra mer hållbar genom att lägga till en klack i ändan på knuten. Denna metod heter laxknut med klack och används tex vid rekonstrueringen av Orangeriet vid Gunnebo slott.
  5. I finsnickerier används laxknutar (mer känt som dovetail) för att göra konstruktionen starkare, till exempel i kistor och lådor. Laxknuten kan i sådana sammanhang vara dold, genom att utmejslingen inte görs genomgående. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.