Ledhåla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ledhåla, varianter, uttal och böjningar av ledhåla

Ledhåla synonym, annat ord för ledhåla, vad betyder ledhåla, förklaring, uttal och böjningar av ledhåla.

Vad betyder och hur uttalas ledhåla

Ledhåla uttalas led|håla och är ett substantiv.

Ordformer av ledhåla

Singular

ledhåla
obestämd grundform
ledhålas
obestämd genitiv
ledhålan
bestämd grundform
ledhålans
bestämd genitiv

Plural

ledhålor
obestämd grundform
ledhålors
obestämd genitiv
ledhålorna
bestämd grundform
ledhålornas
bestämd genitiv

Ledhåla är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ledhåla

  1. Kontaktytorna är beklädda med ledbrosk på bägge benen som anpassar sin form till varandra vid belastning och verkar därmed som stötdämpare. Detta skyddar mot direkt slitage av skelettet. I det smala rummet mellan ledbrosket, den sk ledhålan, finns ledvätska som smörjer ledbrosket och minskar friktionen. I vissa leder finns en ledskiva som separerar hålrummet i två separata utrymmen. Ledskivan kallas antingen menisk i knä eller disk i ryggraden. Leden i sig omges av en skyddande hinna av bindväv som kallas ledkapsel. Denna hindrar leden från att förskjutas mer än vad leden tål. I ett av ledkapselns membran bildas ledvätskan som frisätts till ledhålan som förutom att smörja också ger ledbrosket näring och transporterar bort slaggämnen. Ledkapseln är ytterligare förstärkt och genomvävd med ligament och ibland även senor. (källa)
  2. Tummens (pollex) rotled (art. carpometacarpea pollicis) har en helt självständig ledhåla och ingår därför inte i handleden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.