Leksak Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder leksak, varianter, uttal och böjningar av leksak

Leksak synonym, annat ord för leksak, vad betyder leksak, förklaring, uttal och böjningar av leksak.

Vad betyder och hur uttalas leksak

Leksak uttalas lek|sak och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av leksak

Singular

leksak
obestämd grundform
leksaks
obestämd genitiv
leksaken
bestämd grundform
leksakens
bestämd genitiv

Plural

leksaker
obestämd grundform
leksakers
obestämd genitiv
leksakerna
bestämd grundform
leksakernas
bestämd genitiv

Leksak är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet leksak

  1. En rysk variant används liggande med stavarna riktade höger–vänster från betraktaren räknat. En liknande kulram, men stående på fötter, vertikalt mot bordet användes i svenska folkskolan i äldre tider, och som förekommer som leksak i Sverige än i dag. Den ramen har en grupp av 5 färgade kulor uppträdda på en horisontell metalltråd, och på samma tråd en grupp på 5 kulor i en annan färg. I ramen fanns sen ett antal likadana trådar med kulor monterade ovanför varandra. Liknande kulramar förekommer i flera europeiska länder. (källa)
  2. De senaste åren har det, inte minst i förskolor och grundskolor, blivit populärt med leksakskalender/presentkalender. Varje nummer döljer då en liten leksak eller annan gåva. Gåvorna kan vara inslagna julklappar och ibland ligga i julstrumpor. (källa)
  3. I vissa fall kan glasspinnen dock vara gjord i plast eller något ätbart, ofta tuggummi. Pinnar i plast utgör ofta en liten leksak, exempelvis visselpipa. (källa)
  4. Kramdjur, även kallat kuddjur, mjukdjur, tygdjur, gosdjur, gosedjur, mjukisdjur och snuttedjur, kallas ett stoppat djur av plysch eller annat tygmaterial, använt som leksak. Det vanligaste och troligen ursprungligaste kramdjuret är nallebjörnen. (källa)
  5. Gummiboll eller studsboll är en leksak av helgjutet gummi, normalt med en diameter av några centimeter. Gummits elasticitet ger bollen mycket goda studsegenskaper, vilket förstärks av det massiva gummits tyngd. Enligt WBBO (World Bouncy Ball Organization) innehar en kanadensare vid namn Jerry Bizzle världsrekordet i studsboll efter världsmästerskapet i Durban, Sydafrika. Tävlingen var den största genom tiderna av sitt slag, då det under fyra tävlingsdagar medverkade över 40 000 studsbollare från 76 olika länder. Övriga medaljörer vid mästerskapet var Kimmie Granath, Norge (silver) och Zackarias Blad, Sverige (brons). (källa)
  6. Namnet kommer av att den använts av drevkarlar för att åstadkomma oljud vid klappjakt på harar, men den förekommer även som leksak och används av åskådare vid vissa idrottsevenemang. (källa)
  7. En jojo är en leksak bestående av en trissa, sammansatt av två skivor, som sinsemellan är förenade med en axel. Kring axeln är ett tvinnat snöre fastsatt som utövaren håller i och jojon kan rullas upp och av detta snöre. När man kastar ut jojon får den en rotation som även får den att rulla in efter att den nått ändläget. Vanligtvis löper en ögla kring hela centrumaxeln så att jojon kan spinna, det vill säga rotera i ändläget utan att snöret rullar upp sig, men snöret kan också gå genom halva axeln så att spinn inte är möjligt. (källa)
  8. Kazoon användes i den tidiga jazzen och i amerikansk folkmusik men används numera mest som leksak. (källa)
  9. Den första tryckta klippdockan kom 1810 i London, men handgjorda klippdockor har funnits lika länge som pappret. Det är en billig leksak som fungerar för barn från alla samhällsklasser. Att klippa ut klippdockor är bra finmotorisk träning. Många kända ansikten har dykt upp i form av klippdockor, skådespelare så väl som kungligheter. Modebranschen har många gånger använt sig av klippdockor. (källa)
  10. En skämtartikel är en typ av leksak som går ut på att göra en annan person löjlig, bortgjord och/eller lurad. Själva skämtet genomförs antingen genom att lura den andra personen att bete sig på ett visst sätt eller genom att försöka få personen att tro att verkligheten ter sig på ett sätt som den egentligen inte gör. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.