Likrikta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder likrikta, varianter, uttal och böjningar av likrikta

Likrikta synonym, annat ord för likrikta, vad betyder likrikta, förklaring, uttal och böjningar av likrikta.

Vad betyder och hur uttalas likrikta

Likrikta uttalas lik|rikta och är ett verb -de.

Likrikta betyder:

Ordformer av likrikta

Aktiv

likrikta
infinitiv
likriktar
presens
likriktade
preteritum
likriktat
supinum
likriktande
presens particip
likrikta
imperativ

Passiv

likriktas
infinitiv
likriktas
presens
likriktades
preteritum
likriktats
supinum

Perfekt particip

likriktad en
~ + subst.
likriktat ett
~ + subst.
likriktade den/det/de
~ + subst.

Likrikta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet likrikta

  1. Likriktning används inom elektronik för att omvandla växelström till likström. Till detta använder man en likriktare bestående av sammankopplade dioder. Beroende på hur många dioder man använder och hur man kopplar dem kan man skapa antingen en halv- eller helvågslikriktare.För att ytterligare jämna ut strömmen efter likriktaren kan man koppla på en kondensator, vilket kallas för att glätta strömmen. (källa)
  2. En kristallmottagare behöver ingen strömförsörjning. Kristallen är den verksamma delen i den detektor som likriktar en inkommande högfrekvent och amplitudmodulerad signal till en lågfrekvent signal som kan ge ljud i hörlurar av högohmstyp. Ett normalvärde är 2 000 ohm per hörlur. Själva kristallen utgörs av något halvledande kristalliniskt mineral, exempelvis kiselkarbid. Likriktningen uppstår när spetsen av en tunn metalltråd utövar ett lätt tryck på en aktiv punkt på kristallytan. (källa)
  3. Den kommersiella radion har kritiserats för att vara alltför likriktad. (källa)
  4. Kardning är den kamning, preparering, av bomullen eller ullens fibrer som är en förberedelse inför spinningen. Kardning kan göras traditionellt hantverksmässigt eller maskinellt. Ullen behandlas mellan två kardor så att ullens fibrer likriktas. (källa)
  5. Typ G (Cypern, Irland, Malta, Storbritannien) 13A 240V, jordad och säkrad Två likriktade flatstift och ett större, vinkelrätt jordstift. (källa)
  6. Konvergens (relation) – när personer har levt med varandra tillräckligt länge kommer deras handlingar, tänkande och framträdande att likriktas i takt med att relationen fortgår. (källa)
  7. Eftersom den inducerade spänningen hos generatorn kommer att variera både i amplitud och i frekvens kan inte generatorn kopplas direkt till nätet. Därför kommer fler generatorer att kopplas samman i ett marint ställverk där spänningen likriktas, läggs ihop, växelriktas, transformeras upp till rätt spänning och kopplas in på nätet. Sjökabeln som används är en 1 kV – kabel med 4 x 95 mm² kopparledare med en resistans på 0,5 ohm per fas. (källa)
  8. Ett elektronrör är en elektronisk komponent. Elektronrör av typ diod kan likrikta signaler och triod kan förstärka svaga signaler, och var viktiga komponenter i äldre radiomottagare, ljudförstärkare och datorer. Vid mitten av 1900-talet ersattes den i stor utsträckning av transistorer och andra halvledarkomponenter. TV-apparater av typ tjock-TV, liksom äldre datormonitorer och oscilloskop, var baserade på katodstrålerör, vilket ersattes under tidigt 2000-tal av platta halvledarbaserade skärmar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.