Litograf Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder litograf, varianter, uttal och böjningar av litograf

Litograf synonym, annat ord för litograf, vad betyder litograf, förklaring, uttal och böjningar av litograf.

Vad betyder och hur uttalas litograf

Litograf uttalas lito|graf [-a´f] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av litograf

Singular

litograf
obestämd grundform
litografs
obestämd genitiv
litografen
bestämd grundform
litografens
bestämd genitiv

Plural

litografer
obestämd grundform
litografers
obestämd genitiv
litograferna
bestämd grundform
litografernas
bestämd genitiv

Litograf är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Litograf på Engelska

  • litographer

Hur används ordet litograf

  1. Ett nytt steg i den kartografiska redovisningen av Stockholm kom med Alfred Rudolf Lundgrens Stockholmskarta från 1885. Hans mycket detaljerade kartverk byggde på stadens befintliga stomkartor och var uppdelad på 13 blad i skala 1:3000 och Gamla stan 1:2000. Kartverket litograferades 1884–1885 av kartografen Hermann Markmann och trycktes på Centraltryckeriet. Genom att med rött lägga in framtida gaturegleringar skapade Lundgren en metod att se både det förgångna och framtiden samtidigt. Lundgrens karta från 1885 räknas som det första moderna kartverket i Stockholm. (källa)
  2. Litograferna i Sverige organiserades i Svenska litografförbundet. (källa)
  3. Från Stockholm till Göteborg : pittoreska vyer från Göta kanal och dess närheter / tecknare: C.J. Billmark , litograf: O. Cardon , redaktör: Orvar Odd (Stockholm, 1841). (källa)
  4. Snart blev det populärt att infoga reklam och andra typer av motiv på den sidan som var avsedd för meddelandet. Det första kortet med en fotografiskt vy tillverkades i Tyskland av litografen Zrenner för 1882 års Nürnbergutställning. (källa)
  5. I Sverige skedde den första bemannade uppstigningen av professor Étienne Robertson 7 september 1806. Efter 4 minuters flygning landade man på Humlegården i Stockholm. 1851 gör Joseph Tardini ett flertal uppstigningar vid ett tillfälle får greve Per Ambjörn Sparre vara med, och han blir därmed den förste svensk som dokumenterat har flugit. 1870 steg sen tyskfödde litografen Heinrich Neuhaus upp i en ballong för att avbilda Stockholm. Hans skisser gavs ut 1893 i form av en snedbildskarta. 1890 förolyckades Victor Rolla vid en ballonguppstigning över Stockholms skärgård. Detta lär vara den första dödsolyckan i samband med flygning i Sverige. (källa)
  6. Stöttad av fadern fick Anna Munthe söka sig till Slöjdskolan i Stockholm där var hon var elev 1869-1871. Hon fick också studera för konstnären och professorn Mårten Eskil Winge vid Konstakademin i Stockholm åren 1871-1875. Anna Munthe tog även lektioner för litografen Carl Oskar Cardon (1812-1899), som var teckningslärare vid Konstakademien. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.