Livvakt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder livvakt, varianter, uttal och böjningar av livvakt

Livvakt synonym, annat ord för livvakt, vad betyder livvakt, förklaring, uttal och böjningar av livvakt.

Vad betyder och hur uttalas livvakt

Livvakt uttalas liv|vakt och är ett substantiv.

Ordformer av livvakt

Singular

livvakt
obestämd grundform
livvakts
obestämd genitiv
livvakten
bestämd grundform
livvaktens
bestämd genitiv

Plural

livvakter
obestämd grundform
livvakters
obestämd genitiv
livvakterna
bestämd grundform
livvakternas
bestämd genitiv

Livvakt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet livvakt

  1. Styrelseordförande Lars Idermark, som känns som något av en mental livvakt åt Bonnesen under den korta intervjun, bryter in. (källa)
  2. Garde du corps – ursprungligen en furstes beridna livvakt, se Livgarde. (källa)
  3. Under medeltiden var gendarmer namnet på de adelsmän som tjänade i den franske kungens livvakt och från 1445 i Karl VII:s tungt rustade ordonnanskompanier. Napoleons beridna elitgendarmer tillhörde det tunga gardeskavalleriet. I Preussen fanns fram till 1806 ett kyrassiärregemente gendarmer. Från början av 1800-talet har gendarmerier funnits i ett flertal länder för upprätthållande av inre ordning, särskilt på landsbygden. Gendarmerierna var i allmänhet militärt organiserade men löd i sin tjänst under civila myndigheter. De tyska och österrikiska gendarmerierna rekryterades bland före detta underofficerare vid armén. I krig fanns fältgendarmerier som upprätthöll ordningen i de opererande truppernas rygg. (källa)
  4. Ännu i början av 1900-talet bars hillebarder som dekorationsvapen bland annat i Spanien av konungens livvakt. Spontonen däremot var ett officersvapen och befälstecken för officerare. (källa)
  5. Liktor (latin lictor) var en statstjänsteman i antikens Rom som fungerade som livvakt åt olika ämbetsmän. (källa)
  6. Ordet kommer av franska garde, skydd, och betecknade ursprungligen en furstes livvakt, senare även vissa elitförband inom en armé. Förebilder för garde finns till exempel i Alexander den stores makedoniska livvakt, romerske kejsarens pretorianer samt mamluker och janitscharer. I Sverige hade Gustav Vasa från 1523 ett garde, Kungliga Drabantkåren. (källa)
  7. Livvakt är en civil eller militär bevakningsstyrka för högre befattningshavare. Det kan också syfta på en enskild medlem av denna styrka. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.