Ljuskänslig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ljuskänslig, varianter, uttal och böjningar av ljuskänslig

Ljuskänslig synonym, annat ord för ljuskänslig, vad betyder ljuskänslig, förklaring, uttal och böjningar av ljuskänslig.

Vad betyder och hur uttalas ljuskänslig

Ljuskänslig uttalas ljus|känsl|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av ljuskänslig

Böjning (i positiv) ljuskänslig en ~ + subst. ljuskänsligt ett ~ + subst. ljuskänsliga den/det/de ~ + subst. ljuskänslige den ~ + mask. subst. Komparation ljuskänsligare en/ett/den/det/de ~ + subst. ljuskänsligast är ~ ljuskänsligaste den/det/de ~ + subst.

Ljuskänslig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet ljuskänslig

  1. En ljuspenna är en inmatningsenhet för datorer i form av en ljuskänslig penna. Ljuspennan används tillsammans med en CRT-TV eller bildskärm. Med hjälp av pennan kan användaren peka på föremål eller rita på skärmen på samma sätt som på en pekskärm. En ljuspenna fungerar med CRT-skärmar men inte med LCD-skärmar, projektorer eller andra typer av bildskärmar. (källa)
  2. Ett halvledarrelä eller solid-state-relä (SSR) är en elektronisk brytare som till skillnad från ett elektromekaniskt relä inte har några rörliga delar. Reläet styrs via en styrsignal med låg spänning som är elektriskt isolerad från lasten. Styrsignalen aktiverar en optokopplare där en LED aktiverar en ljuskänslig diod som då börjar leda ström. Dioden öppnar strömkretsen, vanligtvis en TRIAC, tyristor eller MOSFET-transistor. Halvledarreläer baserade på MOSFET-teknik kan bryta strömmar över en miljon gånger per sekund. (källa)
  3. Den största användningen av cesium är i form av cesiumformiat, vilket används i borroljor inom oljeindustrin. Cesium används också som ljuskänslig beläggning i fotoceller, och cesiumföreningar ingår i vissa specialglas. (källa)
  4. Optiska brandvarnare använder sig av en ljuskänslig sensor för att upptäcka "kall" synlig rök från exempelvis glödbränder. (källa)
  5. Till framställningen av en dagerreotypi använde man en kopparplåt som var belagd med ett blankpolerat silverskikt. Silverskiktet utsattes i ett mörkt rum för jodångor, så att en gulaktig och ljuskänslig hinna av silverjodid bildades. Plåten placerades sedan i en camera obscura och exponerades. Beroende på dagsljusets intensitet kunde det ta upp till femton minuter. Ju mindre kamerans bildyta är, desto kortare blir exponeringstiderna. En niondels plåt tog 10 till 90 sekunder att ta. (källa)
  6. De första exponeringsmätarna var försedda med selencell såsom ljuskänslig enhet men ersattes senare av CdS-mätare, baserade på kadmiumsulfid, och idag är de baserade på kiselceller som har tagit över all exponeringsmätning i kameror och lösa mätare. (källa)
  7. Autokromplåtarna var en patenterad vidareutveckling av irländaren John Jolys färgrastermetod från 1893. Bröderna Lumières färgrasterplåtar kom 1907 under namnet Autochrome i Sverige på marknaden. Plåtarna var preparerade med mycket små infärgade stärkelsekorn (ofta av potatismjöl) i cinnoberrött, gulgrönt och ultramarinblått. På en fernissad glasskiva fördelade man slumpvis genom blåsning en blandning av dessa korn så tätt att det rymdes cirka 6 000 färgkorn per kvadratmillimeter. Lagret var bara ett korn tjockt, och eventuella mellanrum mellan kornen fylldes ut med fint koldamm (kimrök) för att förhindra ströljus. Kornlagret täcktes sedan med ett tunt lager shellack (för att skyddas mot fukt) och belades till sist med en ljuskänslig gelbaserad silveremulsion av samma typ som användes för svartvit fotografering. (källa)
  8. Silverbromid (bromsilver) är ett salt av silver och brom med den kemiska formeln AgBr. I likhet med andra silverhalider är den ljuskänslig vilket gör den sedan 1883 använts inom fotokemi. Vid belysning mörkfärgas materialet på grund av sönderfall till elementärt silver och brom. (källa)
  9. Nästa steg, kallat blotting, är att överföra proteinerna till ett nitrocellulosa- eller polyvinylidendifluoridmembran (PVDF) med hjälp av en elektrisk spänning. När proteinerna har överförts blockas membranet för att förhindra ospecifik bindning av antikropparna till membranets yta. Vanliga blocklösningar görs av bovint serumalbumin (BSA) eller fettfri torrmjölk. Efter blockningen appliceras en specifik antikropp (primär antikropp) på membranet, vars specificitet gör att det binder till proteinet av intresse. Därefter appliceras en sekundär antikropp som binder till den primära antikroppen. Den sekundära antikroppen är länkad till ett enzym vars katalytiska förmåga omvandlar ett substrat till en detekterbar produkt. Produkten kan ses direkt genom ett färgomslag på membranet eller indirekt genom att sända ut kemiluminiscent ljus som kan fångas på ljuskänslig film, ses med CCD-kamera eller med någon typ av phosphorimager. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.