Lobbygrupp Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lobbygrupp, varianter, uttal och böjningar av lobbygrupp

Lobbygrupp synonym, annat ord för lobbygrupp, vad betyder lobbygrupp, förklaring, uttal och böjningar av lobbygrupp.

Vad betyder och hur uttalas lobbygrupp

Lobbygrupp uttalas lobby|grupp och är ett substantiv.

Ordformer av lobbygrupp

Singular

lobbygrupp
obestämd grundform
lobbygrupps
obestämd genitiv
lobbygruppen
bestämd grundform
lobbygruppens
bestämd genitiv

Plural

lobbygrupper
obestämd grundform
lobbygruppers
obestämd genitiv
lobbygrupperna
bestämd grundform
lobbygruppernas
bestämd genitiv

Lobbygrupp är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lobbygrupp

  1. Den tyske landsortsprästen Thomas Müntzer är en av få ledargestalter för bondeuppror som blivit ihågkommen till vår tid. I Sverige är de skånska Snapphanarna, som under lång tid kämpade för återförening med Danmark, samt de småländska upproren under Nils Dacke några av de bäst ihågkomna. Bland andra svenska bondeuppror värda att nämna är Den stora daldansen 1743 och Klågerupskravallerna 1811. I modern tid har bönderna därefter dels omorganiserat sig genom kommersialiseringen av jordbruket (övergången från självförsörjning till att bli en del av det kapitalistiska systemet) och genom att etablerade bondeorganisationer och lobbygrupper bildats som LRF och Centerpartiet (gamla bondeförbundet). Bondetåget 1914 var böndernas första större demonstration som politisk maktfaktor i denna nya tid. Det var inget bondeuppror i den regelrätta meningen. (källa)
  2. Mellan 1993 och 1995 lämnade han tillfälligt politiken för att verka som affärsadvokat inom den egna firman DSK Consultants. Han blev under samma tid ordförande för en lobbygrupp med syfte att stärka fransk industris positioner vid EU-organisationerna i Bryssel. Hans tid som konsult och lobbyist orsakade senare viss kritik från antiliberala vänsterkretsar. (källa)
  3. Bomull – en solkig historia är en bok skriven av journalisten Gunilla Ander och utgiven på Ordfronts förlag 2010. Boken handlar om hur bomullsproduktionen ofta varit förknippad med tvångsarbete och slavhandel. Den är det också fortfarande i vissa delar i världen som i dagens Uzbekistan. Boken tar också upp subventioner för bomullsproduktion i USA, EU och Kina. Detta påverkar bomullsproduktionen i fattiga länder i Västafrika, som är helt beroende av inkomster från bomullsproduktionen. Fyra länder i Västafrika bildade en lobbygrupp, Cotton 4, som protesterade mot USA i Världshandelsorganisationen (WTO). WTO gav de afrikanska länderna rätt, men prisdumpningen i USA fortsätter trots det. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.