Lok Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lok, varianter, uttal och böjningar av lok

Lok synonym, annat ord för lok, vad betyder lok, förklaring, uttal och böjningar av lok.

Synonymer till lok

Vad betyder och hur uttalas lok

Lok uttalas lok och är ett substantiv -et; pl. lok.

Lok betyder:

Ordformer av lok

Singular

lok
obestämd grundform
loks
obestämd genitiv
loket
bestämd grundform
lokets
bestämd genitiv

Plural

lok
obestämd grundform
loks
obestämd genitiv
loken
bestämd grundform
lokens
bestämd genitiv

Lok är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lok på Engelska

 • engine, locomotive - steam engine, engineer

Hur används ordet lok

 1. Ett loks konstruktion bestämmer dess egenskaper. Axelföljden påverkar lokets gångegenskaper, dess tyngd ger en gräns för dess dragkraft och var hytterna är placerade påverkar lokförarens sikt. (källa)
 2. Eldrivna lok som inte är ellok är. (källa)
 3. Lok (oftast skrivet LOK) är en svensk nu metal-grupp från Partille utanför Göteborg som var verksam 1995–2002. I januari 2019 meddelade medlemmarna att de börjat repa tillsammans och att de avser spela på några festivaler under sommaren samma år. Detta för att fira 20-årsjubileet av utgivningen av debutalbumet Naken, blästrad och skitsur. De har även gjort en egen öl som de kallar för Naken, blästrad och skitsour. (källa)
 4. På danska sidan definierades speciellt, att med frem menades rörelse i riktning från färjan, och tilbage i riktning mot färjan. Ett växellok har koppel i bägge ändar, och kan vid växling vara vänt si eller så, varför det från lokförarens synpunkt inte är entydigt hur lokets körriktning A och riktning B ska verkställas. (källa)
 5. På 1800-talet kunde ångloken inte gå så lång sträcka innan de måste bytas ut för tidskrävande lastning av kol, vatten och tömning av aska m.m. Det var lättare att byta lok på en säckstation, bara att ansluta ett lok i andra änden, därför hade man inget emot säckstationer järnvägstekniskt. För passagerarna är säckstationer praktiska eftersom man kan nå spåren utan att behöva gå i trappor eller över spåren. På större linjer undviker man att låta passagerarna gå över spåren, och trappor behövs då på icke-säckstationer, ibland finns rulltrappor. (källa)
 6. Spårfordon, eller bara fordon, är vagnar eller lok avsedda för trafik på ett järnvägsspår och ska godkännas av en tillsynsmyndighet. Spårfordonen kan vara: Storfordon, som med säkerhet kortsluter spårledningar och därför kan ge hindervarning i säkerhetssystemet. (källa)
 7. En modelljärnväg är en skalmodell av en järnväg med dess lok, järnvägsvagnar och räls i förminskad skala. För att betraktas som en modelljärnväg krävs att dessa lok och vagnar kan röra sig längs rälsen. I modelljärnvägen kan det också ingå modeller av stationshus, godsmagasin, lokstall med mera. Även det landskap som järnvägen löper igenom kan återges. (källa)
 8. Den 20 oktober 2001 var det dags för Bingolottos tioårsjubileum, och denna färgsprakande fest direktsändes live från Lisebergshallen i Göteborg. Inför tioårsjubileet hade Lisebergs pariserhjul gjorts om och blivit världens största spelhjul med vinster över 150 miljoner kronor. Bingokalaset bjöd även på flera spektakulära artistuppträdanden, bland annat av Andrea Bocelli, Bonnie Tyler och Carola. Under kvällen medverkade även Leif "Loket" Olsson som tillsammans med sina två björnmaskotar Bingolotta och Bingoberra lottade ut tre stycken så kallade lyckotavlor som innehöll spelen Hästen, Lyckostapeln och Stegen. Loket blev i programmet tillsammans med bland andra Gert Eklund och Göran Persson intervjuad av TV4:s VD Jan Scherman. (källa)
 9. Ett lokstall är en byggnad avsedd för underhåll, reparation och förvaring av lokomotiv och järnvägsvagnar. (källa)
 10. Järnvägshistoria avser främst tiden efter att ånglok på allvar började användas i mitten av 1800-talet, men även före dess fanns det spårbanor för att underlätta transport. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.