Lottakår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lottakår, varianter, uttal och böjningar av lottakår

Lottakår synonym, annat ord för lottakår, vad betyder lottakår, förklaring, uttal och böjningar av lottakår.

Vad betyder och hur uttalas lottakår

Lottakår uttalas lotta|kår och är ett substantiv.

Ordformer av lottakår

Singular

lottakår
obestämd grundform
lottakårs
obestämd genitiv
lottakåren
bestämd grundform
lottakårens
bestämd genitiv

Plural

lottakårer
obestämd grundform
lottakårers
obestämd genitiv
lottakårerna
bestämd grundform
lottakårernas
bestämd genitiv

Lottakår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lottakår

  1. Svenska Lottakåren (SLK) (kommunikativt), eller Riksförbundet Sveriges lottakårer (juridiskt), tidigare Sveriges Landstormskvinnor, alternativt Lottarörelsen, är en partipolitiskt obunden frivillig försvarsorganisation för kvinnor i Sverige. Rörelsens syfte är att rekrytera och utbilda kvinnor till uppgifter inom det svenska totalförsvaret, och att bedriva totalförsvarsinformation. (källa)
  2. Lottarörelsen, Riksförbundet Sveriges lottakårer (SLK), Lottorna, är en frivillig försvarsorganisation för kvinnor. Organisationen består i dag av cirka 5 000 kvinnor i alla åldrar över hela Sverige. Svenska Lottakårens syfte är att rekrytera och utbilda kvinnor till uppgifter inom det svenska totalförsvaret, och att bedriva totalförsvarsinformation. Lottor verkar inom både Försvarsmakten och den civila krisberedskapen. Organisationen är partipolitiskt obunden och är ett av landets största kvinnliga nätverk. (källa)
  3. Med Märta Stenbeck vid rodret satsade lottarörelsen också på en utvidgning och vidareutveckling av lottornas utbildningsverksamhet. Bland annat uppmanades lottakårerna att söka samarbeten med lokala bildningsorganisationer och på riksplanet bildades Sveriges lottakårers studieförbund med Märta Stenbeck som ordförande. Det skapades även en kursgård för lottor på Älvkarleö i Uppland, dit organisationens centrala kurser förlades. (källa)
  4. Hon genomgick utbildning i luftbevakningstjänst och personalvårdstjänst inom flygvapnet. Trolle-Wachtmeister var vice förbundslottachef i Kristianstads läns lottaförbund 1962–1968 och förbundslottachef där 1968–1974. Hon genomgick chefskurs vid Försvarshögskolan 1974, var ordförande i överstyrelsen i Riksförbundet Sveriges lottakårer och var rikslottachef 1974–1978. Trolle-Wachtmeister var ordförande i Sveriges unglottor 1974–1978 och statsfru i hovstaten från 1978 till 1993 då hon blev överhovmästarinna. Som överhovmästarinna hade hon vid hovet rang närmast efter riksmarskalken. (källa)
  5. En bevakningslotta är en kvinnlig soldat som är medlem i Lottakåren och har gått en 3 månader lång militärutbildning i bevakningstjänst. Hennes uppgift är att försvara militära skyddsobjekt och att strida inom Sveriges gränser i samband med ett eventuellt krig. Utbildningen genomfördes fram till dess att värnplikten lades vilande. (källa)
  6. Svenska lottakårens förtjänstmedalj, 1930. (källa)
  7. Två män håller på att plocka ner skylten "Glada änkan" från fasaden på Malmstads lilla teater. Teatern ska nämligen bli förläggning för en trupp beredskapare. För att hålla beredskaparnas humör uppe ger löjtnant Birger Mandell dem uppgiften att sätta upp en militärrevy. De får hjälp av stadens lottakår med dess chef Ulla Cullberg i spetsen. Cullbergs dotter Eva får en primadonnaroll i revyn, trots att föräldrarna förbjudit henne att delta. Eva klarar uppgiften galant och får sina föräldrars förlåtelse. Hon får även den unge löjtnanten som varit föreställningens regissör. (källa)
  8. Graden värnpliktig fänrik fanns när Sverige hade värnpliktiga officerare. Graden fänrik kunde även uppnås genom befordringskurser inom FBU, Hemvärnet eller Lottakåren. (källa)
  9. Fänriken är på middag hos sina svärföräldrar. De är verksamma inom Röda korset och Lottakåren - men de har också ett porträtt av Hitler hemma. (källa)
  10. Fram till 2006 hyrdes byggnaden av Civilförsvarsföreningen och nyttjades av bland annat Hemvärnet, Lottakåren och Bilkåristerna. Övervåningens vikingasal kunde även hyras av utomstående, ofta som festlokal vid middagar och bröllop. Efter 2006 blev byggnaden privatägd. Byggnaden har i en detaljplan från 2005 fått en Q-märkning vilket innebär att exteriören ej får förvanskas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.