Lotterimedel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lotterimedel, varianter, uttal och böjningar av lotterimedel

Lotterimedel synonym, annat ord för lotterimedel, vad betyder lotterimedel, förklaring, uttal och böjningar av lotterimedel.

Vad betyder och hur uttalas lotterimedel

Lotterimedel uttalas lott|eri|medel och är ett substantiv plural.

Ordformer av lotterimedel

Plural

lotterimedel
obestämd grundform
lotterimedels
obestämd genitiv
lotterimedlen
bestämd grundform
lotterimedlens
bestämd genitiv

Lotterimedel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lotterimedel

  1. Redan år 1910 bildades Göteborgs Teaterförening med syftet: "åstadkommandet av goda teaterförhållanden i Göteborg, avseende såväl teaterverksamheten som ock ett värdigt hem för densamma." I april 1912 ansökte Teaterföreningen hos Kungl. Maj:t om bidrag genom lotterimedel, motsvarande vid den tidpunkten nettovärdet från tio lotteridragningar, och den 31 juli 1916 beviljades fyra dragningar. Intäkterna utföll först åren 1918 och 1919 och utgjorde då cirka 1,6 miljoner kronor. (källa)
  2. Konserthuset Kristianstad tillkom på initiativ av Ille Gustafsson – musikdirektör vid Norra skånska infanteriregementet och dirigent för Kristianstads Orkesterförening. Efter livliga diskussioner både i stadsfullmäktige och ortspress, beslöt man bifalla en motion av Ille Gustafsson i september månad 1933 att söka statsanslag av lotterimedel för uppförande av konserthus och bibliotek. Regeringen beviljade först 100.000 kronor och därpå 130.000 vilket gjorde projektet genomförbart. Projektet kostade totalt 400.000 kr. Skillnaden mellan statsanlaget och den totala byggkostnaden täcktes av medel ur Otto Ericssons donationsfond. (källa)
  3. Filmens produktion igångsattes av det lilla bolaget Sveriges Biografägares Distributionsbyrå (S.B.D.), som lade ut den tekniska produktionen på Svensk Filmindustri mot att det senare gav en kredit på 75 000 kr, som i detta fall kom att motsvara en fjärdedel av den totala produktionskostnaden som blev så hög som ca 300.000 kr. S.B.D. sökte stöd för produktionen av statliga lotterimedel vilket dock avslogs. Då S.B.D. enligt SF:s uppfattning senare inte kunde fullgöra sina ekonomiska åtaganden tog SF själv över produktionen och filmen. Något som ledde till att AB Filmdistribution, som övertagit S.B.D.s rättigheter stämde SF och krävde att få ut filmmaterialet. Kravet avslogs i tingsrätten, en dom som fastställdes av hovrätten 1942 (notis Dagens Nyheter 16.12.1942). Sedermera löstes det hela så att SF och S.B.D. kom att dela på distributionen av filmen. S.B.D. försattes senare i konkurs i april 1939. (källa)
  4. De huvudsakliga intäkterna kom de första åren från danskvällar och teaterföreställningar – även operetter och nyårsrevyer – och när Umeå kommun 1935 sökte statsbidrag av lotterimedel för att uppföra en teater, protesterade Folkets hus-föreningen hos regeringen, som avslog kommunens ansökan. Danserna på Folkan blev allt populärare ända fram till 1944, då byggnaden togs i anspråk som förläggning för finska flyktingar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.