Luftsluss Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder luftsluss, varianter, uttal och böjningar av luftsluss

Luftsluss synonym, annat ord för luftsluss, vad betyder luftsluss, förklaring, uttal och böjningar av luftsluss.

Vad betyder och hur uttalas luftsluss

Luftsluss uttalas luft|sluss och är ett substantiv.

Ordformer av luftsluss

Singular

luftsluss
obestämd grundform
luftsluss
obestämd genitiv
luftslussen
bestämd grundform
luftslussens
bestämd genitiv

Plural

luftslussar
obestämd grundform
luftslussars
obestämd genitiv
luftslussarna
bestämd grundform
luftslussarnas
bestämd genitiv

Luftsluss är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet luftsluss

  1. En luftsluss är en anordning som tillåter människor och föremål att passera mellan en tryckbehållare och dess omgivning, samtidigt som trycket i behållaren hålls relativt stadigt samt luftförluster minimeras. Slussen består av en liten kammare med två lufttäta dörrar i serie som inte kan öppnas samtidigt.
  2. Innan någon av dörrarna öppnas utjämnas lufttrycket mellan dörrarna (inne i luftslussen) till att vara detsamma som trycket bakom den dörr som skall öppnas. Detta liknar förfaringssättet hos en vanlig vattensluss, där det dock istället är vattennivån inne i slussen som utjämnas.
  3. När en person som inte är klädd i tryckdräkt rör sig mellan miljöer med väldigt olika lufttryck, kan en luftsluss ändra lufttrycket långsamt för att hjälpa till med lufttrycksutjämning och att undvika tryckfallssjuka. Detta är kritiskt för dykare, som ibland måste sitta i undervattenslussar i timmar för tryckutjämning.
  4. ubåtar och undervattenskammare som tillåter dykare inträde och utträde till vatten. Torpedrör i ubåtar fungerar också som luftslussar. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.