Lyster Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lyster, varianter, uttal och böjningar av lyster

Lyster synonym, annat ord för lyster, vad betyder lyster, förklaring, uttal och böjningar av lyster.

Synonym till lyster

Hittade 2 varianter av ordet lyster:

Vad betyder och hur uttalas lyster

Lyster uttalas lyster och är ett substantiv -n lystrar  ej pl.; glans, skimmer  ljusstake med prismor.

Ordformer av lyster

Singular

lyster
obestämd grundform
lysters
obestämd genitiv
lystern
bestämd grundform
lysterns
bestämd genitiv

Plural

lystrar
obestämd grundform
lystrars
obestämd genitiv
lystrarna
bestämd grundform
lystrarnas
bestämd genitiv

Lyster1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas lyster

Lyster uttalas lyst|er och är ett verb; presens.

Lyster betyder:

Ordformer av lyster

Aktiv

lyster
presens

Lyster2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Lyster på Engelska

  • lustre

Hur används ordet lyster

  1. Stabilisatorerna har till uppgift att motverka flussmedlets inflytande på glasets stabilitet men kan även påverka ljusbrytning, glans och lyster hos glaset. (wikipedia.org)
  2. Jordfärgerna är mycket hållbara mot nedbrytning av sol, vind och nederbörd. De är också alkalibeständiga ("kalkäkta") och kan användas i alla bindemedel. De har därmed fått stor betydelse i utvändigt måleri. Deras sammansättning varierar med både fyndplats och tid, vilket gör att varken utseende eller tekniska egenskaper är helt konstanta. Jämfört med motsvarande syntetiskt tillverkade pigment innehåller de mindre av den färgande substansen och mer av andra ämnen. Detta gör oftast att jordfärgerna inte ger lika intensiva kulörer som sina syntetiska motsvarigheter. Färgen kan upplevas som lite dämpad, och får samtidigt en lyster som ofta går förlorad när man målar med renare pigment. (wikipedia.org)
  3. En variant av kalcedon är hornsten (efter tyska Hornstein), en flintlik, hornaktigt skimrande bergart som huvudsakligen består av kiselsyra. Den består av mycket finkristallina, ogenomskinliga aggregat av kvarts och har en gråaktig till smutsbrun färg. Brottet har en hornaktig lyster. Hornsten är också en benämning på ekonomiskt ointressant jaspis. (wikipedia.org)
  4. Kashmirens kvalitet avgörs av fiberlängd, fibertjocklek, vithet, lyster och fall. Den kashmirull som har högst kvalitet är underull som kommer från getens buk- eller halsparti och har en fiberlängd på minst 36 mm. Bra kashmir ska ha en fiberlängd på minst 32 mm. Kashmir med lägre kvalitet tas ofta från bakdelen av geten och dessa fibrer är kortare och tjockare. Ännu lägre kvalitet har ull som inte är helt separerad från skyddshår eller till och med är utblandad med jak- eller kaninpäls. (wikipedia.org)
  5. Yllekappor och överrockar kan vädras och borstas för att få ur smuts och återfå lyster genom att yllen reser sig. (wikipedia.org)
  6. Inom konstmåleriet används lasering för att modifiera en torkad och kraftig undermålnings färg eller gråskala. Själva målningen kan byggas upp i flera laserande lager. Det är en tidsödande metod, men den skänker en målning ett djup och en lyster som skulle vara svårt att få fram om färgerna blandades direkt i ett enda lager. Lasyren är i dessa fall oftast oljefärg eller akrylfärg, men även gouache och vattenfärg förekommer.[källa behövs] (wikipedia.org)
  7. Den jämna, matta ytan hos limfärger har en särskild lyster som kanske kan tillskrivas kritans kristallina struktur i kombination med bindemedlets lågmälda karaktär. I stort sett lämnar det pigmentkornens yta fri för ljusets brytning. Ljusbrytningsförmågan förändras omedelbart vid inblandning av exempelvis torkande oljor som bland annat används till "linoljeförstärkt limfärg". (wikipedia.org)
  8. Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Den vattenmättade fisken läggs därefter några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk). Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar. (wikipedia.org)
  9. Lyster är en kommun i Kanada. Den ligger i countyt Centre-du-Québec och provinsen Québec, i den sydöstra delen av landet, 300 km öster om huvudstaden Ottawa. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.