Lyx Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lyx, varianter, uttal och böjningar av lyx

Lyx synonym, annat ord för lyx, vad betyder lyx, förklaring, uttal och böjningar av lyx.

Synonymer till lyx

Andra språk

Lyx på Engelska

  • luxury - luxury hotel, a life of luxury and affluence

Hur används ordet lyx

  1. Demimond är en benämning på lägre samhällsklasser, så kallade "golddiggers" eller möjligen prostituerade kvinnor, som försöker att efterlikna den förnäma världens levnadssätt genom att omge sig med lyx. (källa)
  2. Nabob , egentligen en förvrängd form av den indiska titeln nawab, användes stundom i samma bemärkelse som denna, men oftare (från 1700-talet) som skämtsam benämning på européer, vilka i Indien förvärvat rikedom, och sedan i överflyttad bemärkelse på ofantligt rika och i lyx levande människor i allmänhet. (källa)
  3. Paradis, park eller trädgård, härstammar från det persiska ordet pairidaeza (persiska: پردیس, pardis), i bestämd form Paradiset, och är ett namn på en idealiserad plats vars existens är positiv, harmonisk och tidlös och där bara fred, välstånd och lycka finns. Paradiset är en plats för tillfredsställelse, men inte nödvändigtvis ett land av lyx och sysslolöshet. Beteckningen paradis förekom som ett begrepp för persernas vackra trädgårdar kring profeten Zarathustras tid (1000-500 f.kr). I eskatologiska sammanhang ses paradiset som en hemvist för de döda som levt ett liv i godhet. Det beskrivs som det slutliga målet och förverkligandet av människans djupaste längtan, ett tillstånd av högsta och slutgiltig lycka. (källa)
  4. I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA och 1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin av det ännu aktiva familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago. Popcornmaskinen kom till användning på marknadsplatser och 1912 började popcorn säljas på amerikanska biografer. Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin, till skillnad mot många andra branscher. Popcorn ansågs vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig. (källa)
  5. Rumänien blev inget undantag för östblockets sönderfall i slutet av 1980-talet. Den totalitära diktaturen föll under den Rumänska revolutionen 1989. Efter en hastig och omtvistad rättegång avrättades Ceaușescu och hans hustru Elena Ceaușescu på juldagen samma år. Nationella befrielsefrontens ledare, Ion Iliescu, blev den förste demokratiskt valde presidenten. Nicolae Ceaușescu hade bland annat sålt all mat från jordbruket för att verka utbetalningar på andra håll. De som fick svälta för hans handlingar var lokalbefolkningen medan han själv levde i lyx. (källa)
  6. Människans användning av papper till naturbehov går långt tillbaka i tiden, men länge ansågs det vara en lyx att bruka det till sådana ändamål. Därför var det till en början enbart rika kungligheter och adliga som använde det, medan övriga befolkningen i stället fick klara sig med vad som fanns tillgängligt. (källa)
  7. Efterled (-et eller -en) är det andra ledet av ett sammansatt ord. I en sammansättning som 'lyxrestaurang' är lyx- förled och -restaurang efterled. Oavsett hur många ordled som ingår i en sammansättning kan man i regel dela upp det sammansatta ordet i förled och efterled. I en längre sammansättning som 'lyxrestaurangsmåltid' är efterledet -måltid självt en sammansättning, som i sin tur har efterledet -tid. Man kan i princip ha hur många sammansättningsled som helst i större sammansättningar, men det är något som helst bör undvikas, eftersom det blir otympligt. (källa)
  8. Ludvig XIV byggde upp Versailles och flyttade ut hovlivet dit. Han levde i lyx och överflöd och angav tonen för dåtidens herrmode med sina överdådiga peruker och sin dramatiska och extravaganta smak för kläder. Männens peruker blev allt längre, lockigare och mer invecklade. Hattarna, som var svåra att sätta fast på peruken, blev i stället mindre och bars mest i handen eller under armen]. (källa)
  9. Tobak är en jordbruksprodukt som framställs av bladen från olika växter inom tobaksläktet. När den konsumeras är det oftast i form av rökning, tuggning, luktning eller snus. När tobaken introducerades i den gamla världen hade den länge använts i religiösa och rituella sammanhang av den amerikanska urbefolkningen. Den populariserades dock snabbt som en handelsvara för högtidlig lyx och senare vardagligt bruk. Denna popularisering bidrog starkt att utveckla södra USA:s ekonomi, främst innan bomullshandeln tog fart. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.