Manuskript Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder manuskript, varianter, uttal och böjningar av manuskript

Manuskript synonym, annat ord för manuskript, vad betyder manuskript, förklaring, uttal och böjningar av manuskript.

Synonymer till manuskript

Vad betyder och hur uttalas manuskript

Manuskript uttalas manu|skript [-ip´t] och är ett substantiv -et; pl. manuskript.

Ordformer av manuskript

Singular

manuskript
obestämd grundform
manuskripts
obestämd genitiv
manuskriptet
bestämd grundform
manuskriptets
bestämd genitiv

Plural

manuskript
obestämd grundform
manuskripts
obestämd genitiv
manuskripten
bestämd grundform
manuskriptens
bestämd genitiv

Manuskript är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Manuskript på Engelska

  • manuscript

Hur används ordet manuskript

  1. Handskrift, även manuskript (lat. manu scriptus "skrivet med handen"), är en handskriven antik eller medeltida bok som ofta försetts med illuminationer. (källa)
  2. "De gamla schamanerna äro döda och glömda, deras dånande trummor se vi nu blott pä museerna, deras dans är nästan spårlöst försvunnen ur traditionen, deras förkristna religiösa föreställningar kunna vi studera blott i gamla böcker och manuskript. I sången och poesin stå våra lappar dock ännu till en del kvar på den gamla ståndpunkten. Här kunna vi, då den enkla joikningen ljuder i vårt öra, drömma oss tillbaka till länge sedan svunna sekler och se den gråa forntiden öppna sig inför oss. Intet under då, att äfven vi med intresse kunna åhöra lappens enkla visa!". (källa)
  3. Codex Vaticanus, ett av de bästa och äldsta bevarade bibliska manuskripten avskriven i början av 300-talet. (källa)
  4. Första gången ett latinsegel tydligt syns avbildat var i två grekiska manuskript ifrån 800-talet. Man har dock anledning tro att de förekom redan hundratals år tidigare i Arabvärlden, på bägge sidor om Röda havet då Röda havet har starkt växlande vindförhållanden som kan tänkas ha inspirerat till utvecklingen. De bysantinska dromonerna som i sin tur ärvt konstruktionen från romerska fartyg, förefaller ha haft latinsegel på 600-talet. Någon egentlig "uppfinnare" kan inte längre spåras, då det kan antas att utvecklingen har gått stegvis, och faller sig rätt naturlig om man tänker sig att försöka kryssa med ett råsegel. Från Indiska oceanen finns avbildningar sedan 900-talet, och i Indonesien anses latinseglet ha urgamla anor. Det råder delade meningar om huruvida det har uppfunnits oberoende av varandra, eller om inflytande har gått i någondera riktningen. I dag används fortfarande latinsegel på allmogebåtar både längs Afrikas kuster, Fjärran Östern och Polynesien, och de större dhowerna seglar ännu på Indiska oceanen. (källa)
  5. Lektör, eller förlagsredaktör, är ett yrke inom förlagsbranschen. Lektörer bedömer manuskript som sänts in till förlaget. (källa)
  6. En spelfilm är en film som är baserad på ett manuskript med detaljerade scenanvisningar som genomförs av skådespelare. Spelfilm står i motsats till dokumentärfilm och animerad film. Ibland används den engelska termen live-action, för att betona den senare distinktionen. (källa)
  7. Läsart eller variant eller läsning (eng. variant reading, variant, reading) kallas inom textkritiken de avvikelser från majoriteten av manuskripten till ett bestämt verk som förekommer i ett eller flera manuskript. (källa)
  8. Manuskript – en handskriven antik eller medeltida bok, se handskrift. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.