Matlagning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder matlagning, varianter, uttal och böjningar av matlagning

Matlagning synonym, annat ord för matlagning, vad betyder matlagning, förklaring, uttal och böjningar av matlagning.

Synonym till matlagning

Vad betyder och hur uttalas matlagning

Matlagning uttalas mat|lag|ning och är ett substantiv.

Ordformer av matlagning

Singular

matlagning
obestämd grundform
matlagnings
obestämd genitiv
matlagningen
bestämd grundform
matlagningens
bestämd genitiv

Matlagning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet matlagning

  1. En del växters slembildande ämnen kan användas inom matlagning för liknande syfte, ofta som konsistensgivare och ibland som ersättning för ägg. Detta inkluderar linfrön och chiafrön. (källa)
  2. Fransk getost, chèvre (uttal: /ˈʃɛvʁ/) eller chevre, är en vitmögelost, oftast i form av en smal cylinder. Färgen är ljus och konsistensen något krämig. Chèvre är franska och betyder just 'get'. Det är alltså en allmän benämning på getost, inte ett varumärke. Emellertid är inte alla franska getostar vitmögelostar – vissa skyddas istället av ett tunt lager aska. Chèvre används både som den är och i matlagning, och då den värms upp blir den annars ganska skarpa getsmaken mildare. I Frankrike tillverkas en hel rad olika getostar, bland dem Banon, Brique chèvre, Cabécou, Cabri gatineu, Chabichou du Poitou, Chabis, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon de l'Ardèche ( som är occitanska för 'kryddig från Ardèche'), Picodon de la Drôme, Pouligny-saint-pierre, Rocamadour, Sainte-maure-de-touraine, Selles-sur-cher och Valençay. Specialiserade ostaffärer och saluhallar på större orter i Sverige brukar saluföra en hel del av dessa ostar. (källa)
  3. En gjutjärnsspis är en sluten eldstad för ved-, kol- eller kokseldning, som konstruerades under första hälften av 1800-talet och som påtagligt förändrade matlagningen och energiåtgången i hemmen. En gjutjärnsspis värmde bättre, och använde betydligt mindre mängd bränsle, än en öppen eldstad. Den gav förutom värme för matlagning och ugnsbak även rumsuppvärmning, med energi lagrad i själva spisen och i murstocken. Införandet av slutna spisar medförde också att röken samlades upp bättre i skorstenen än röken från en öppen eldstad. Nackdelen med gjutjärnsspisen var att den, till skillnad från den öppna härden, inte avgav något ljussken. (källa)
  4. Grillning (korvgrillning) är en metod för matlagning där maten hålls på decimeteravstånd från en stark värmekälla, till exempel eld eller glöd. Kött är oftast det vanligaste man brukar grilla men förutom kött kan även fisk, skaldjur och grönsaker grillas. Ibland brukar man lägga grönsaker i foliepapper innan de läggs på grillen - detta för att de inte ska torka. (källa)
  5. Groddar från till exempel krasse, bönor eller linser är populära och nyttiga grönsaker, som ofta groddas i hemmen. I exempelvis kinesisk matlagning steks ofta groddarna, medan man i Europa oftast äter dem som råkost. (källa)
  6. Gryta (köksredskap) – ett kokkärl för matlagning. (källa)
  7. I Sverige har vispgrädde vanligen en fetthalt på 35–40 %, men olika varianter har lägre fetthalt. Grädde med lägre fetthalt än 40 % innehåller oftast karragenan som tillsats. Så kallad mellangrädde har 27 % fett, medan halten fett i matlagningsgrädde normalt ligger omkring 10–15 %. Kaffegrädde har oftast 10-12 % fetthalt, förr oftast 12 %. Grädde med högre fetthalt än 40 % säljs inte av svenska mejerier. (källa)
  8. Själva löken i gräslökväxten används inte i matlagning. (källa)
  9. Växtens jordstam (rhizom) kokas, torkas och mals till ett gult pulver som är vanligt som krydda i indisk matlagning. (källa)
  10. Haklappar med knytband finns dokumenterade sedan 1700-talet. De skall ej förväxlas med den delvis liknande kläddetalj som kom att kallas haklin. Vissa haklappar har ärmar och knäpps i nacken. Personer som använt förkläde i samband med matlagning kan välja att behålla det på under måltiden och förklädet fungerar då som en haklapp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.