Matolja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder matolja, varianter, uttal och böjningar av matolja

Matolja synonym, annat ord för matolja, vad betyder matolja, förklaring, uttal och böjningar av matolja.

Vad betyder och hur uttalas matolja

Matolja uttalas mat|olja och är ett substantiv.

Ordformer av matolja

Singular

matolja
obestämd grundform
matoljas
obestämd genitiv
matoljan
bestämd grundform
matoljans
bestämd genitiv

Plural

matoljor
obestämd grundform
matoljors
obestämd genitiv
matoljorna
bestämd grundform
matoljornas
bestämd genitiv

Matolja är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet matolja

  1. Smör/margarin, matolja, mjölk/grädde/crème fraiche, ägg och olika slags ostar används i gratänger för att ingredienserna och smakerna ska "gifta sig" (kombineras) i ugnsvärmen. För att erhålla en god och fin gyllenbrun skorpa används ofta ost, ströbröd, rivet bröd, ägg, smör eller en sås typ béchamel. Gratängsås kallar man ibland en béchamelsås med ost och äggula för gratäng. (källa)
  2. Hampasorter som primärt används för sina fibrers skull karaktäriseras av långa stjälkar och klent grenverk. En av dessa högväxande varianter kallas Futura. Efterfrågan på dessa fibrer har de senaste decennierna ökat, bland annat då man tagit fram nya beredningsmetoder, som även gör fibrerna lämpliga för textilindustri. Ur växtens frön kan man utvinna hampolja, vilken kan användas vid framställning av matolja, smörjmedel, tvål, schampo, och som bränsle. Hampa är även intressant som biobränsle i form av briketter och som möjlig snabbväxande råvara i etanolframställning från cellulosa. Hampafibrer hålls fortfarande för att vara starka och tåliga. En av nackdelarna med tågvirke av hampa att hampan är känslig föröta och måste behandlas med tjära. Den kallas då drevgarn. Hampans känslighet gjorde att hampan fick konkurrens av bland annat manilla, som är en helt annan växt även om den ibland kallats för manilahampa (eller manillahampa). Frukten är en liten nöt som kallas hampafrö. Fågelfrö i olika blandningar som köps i dagligvaruhandeln innehåller ofta frön från industrihampa med mindre än 0,2 procent tetrahydrocannabinol (THC). (källa)
  3. Majonnäs är en kall sås och emulsion mellan äggula och matolja. Den smaksätts vanligtvis med senap och en syra i form av vinäger eller citron. Majonnäs har en rad olika användningsområden inom matlagning och utgör ofta basen i många andra anrättningar, ofta såser som till exempel remouladsås, aioli (provensalsk) och tartarsås. (källa)
  4. Olja till dressingar och majonnäs ska ha hög halt av fleromättade fettsyror, som linol- och linolensyra medan olja för stekning, bakning och fritering ska ha en låg halt av dessa fettsyror. För att undvika härskning är det viktigt att oljor förvaras mörkt och svalt. Oljorna ska ha neutral lukt och smak och inte vara grumliga, eller innehålla oönskade ämnen som fälls ut vid kylförvaring. Matolja är flytande vid rumstemperatur. De kan ibland stelna vid kylförvaring beroende på fettsammansättningen, till exempel vissa olivoljor. (källa)
  5. Matolja är en olja lämpad som födoämne och för matlagning. Motsatsen till matolja är mineralolja (även kallad petroleum). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.