Middag synonym, annat ord för middag, vad betyder middag, förklaring, uttal och böjningar av middag.

Synonymer till middag

Vad betyder och hur uttalas middag

Middag uttalas mid|dag och är ett substantiv -en el. vard. middan; pl. -ar.

Ordformer av middag

Singular

middag
obestämd grundform
middags
obestämd genitiv
middagen
bestämd grundform
middagens
bestämd genitiv

Plural

middagar
obestämd grundform
middagars
obestämd genitiv
middagarna
bestämd grundform
middagarnas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

middan
bestämd grundform
middans
bestämd genitiv

Middag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Middag översättning

Engelska

noon, dinner
dinnertime, morning, the temperature was 10+grad+C above zero at noon
dinner, supper
banquet, dinner, eat dinner

Hur används ordet middag

  1. Begreppet används även fortfarande på vissa internatskolor där varje hem har en specifik färg på mössan. Även Europaskolan i Strängnäs firar varje år den period där eleverna skulle kallat sig abiturienter genom inköp av en abiturientmössa, en middag, samt med en intern tappning på ett studentförhör. (wikipedia.org)
  2. Halvpension innebär att man får två mål mat inkluderade i till exempel en hotellvistelse. Halvpension innebär logi, frukost samt antingen lunch eller middag. (wikipedia.org)
  3. Helpension innebär att tre mål mat - frukost, lunch och middag - är inkluderat i priset för en hotellvistelse eller motsvarande. Helpension garanterar inte helt fria val av måltider, utan enbart att någon form av måltid ingår. Normalt ingår endast ett begränsat urval drycker, så gott som aldrig alkoholdrycker. (wikipedia.org)
  4. Den person som förr skötte matlagning och städning åt en ungkarl av medelklass kallades oftast hushållerska, eftersom hon ansågs begripa dessa sysslor betydligt bättre än arbetsgivaren, och arbetade därför mycket självständigt. Hon hanterade en hushållsbudget, skötte matinköpen, bestämde vad arbetsgivaren skulle ha till middag, och avgjorde själv när hon behövde städa. I familjer med en person anställd i hushållet, nöjde man sig oftast med en piga/barnflicka/hembiträde, eftersom den icke förvärvsarbetande hustrun skötte hushållerskans ekonomiska sysslor och planeringsuppgifter. (wikipedia.org)
  5. En hälsning är ett budskap som framförs av människor som möts eller skiljs åt i syfte att markera vänskap eller social status. Hälsningar kan framföras med ord eller gester. När man hälsar på en person kan man på svenska till exempel säga "hej" eller "god dag" och när man lämnar personen "hejdå" eller "adjö". Ursprungligen önskade man varann god hälsa, därav namnet. "Tjänare" är vad som blivit kvar av hälsningsfrasen "Er ödmjuke tjänare". I nutid har "hej" nästan trängt ut andra hälsningsfraser, som "god dag", "god middag" och "god kväll". (wikipedia.org)
  6. De olika terrierraser, som använts vid grytjakt på räv eller grävling, kräver att hunden vågar gå in i ett mörkt gryt och arbeta. Dessa egenskaper, mod, envishet och dådkraft är knappast något en andjägare önskar hos sin retriver då det är helt ointressant att få hem en sönderbiten anka till middag. Då jaktsäsongen endast råder under perioder när viltet inte har ungar, måste jakthundarna under övriga delen av året kunna vara med sina ägare som sällskapshundar. Jaktinstinkten finns starkare bevarad som egenskap hos de raser som definieras som jakthundar, medan raser som avlats som vakthundar och sällskapshundar kan ha en betydligt lägre, om någon, jaktinstinkt. (wikipedia.org)
  7. Kallskuret är kött och charkvaror som serveras kallt, ofta i skivor på smörgås (det vill säga som smörgåsmat). Kallskuret kan även utgöra basen i en middag som till exempel rostbiff med potatissallad. I Tyskland äts ofta kallskuren skinka och korv, till exempel salami, som tilltugg till öl eller vitt vin. I Sverige är julskinka och tjälknöl typiska rätter som äts kallskurna. (wikipedia.org)
  8. Den tyske militären Helmuth von Moltke beskrev redan 1836 under sitt besök i Turkiet hur han fick en middag bestående av små bitar kött som lagts in i bröd, något han beskrev som en mycket god och smakrik maträtt. Denna typ av kebab, Şiş Kebap, tillreddes fortfarande på en vanlig grill. Senare ska en kock vid namn Hamdi i Kastamonu börjat steka köttet på en lodrät ställning. (wikipedia.org)
  9. Det är numera mycket sällan ett vin blir fördärvat av korksmak, men för säkerhets skull ska vid en privat bättre middag en liten mängd av vinet traditionellt provsmakas och godkännas av middagens värd som fritt från korksmak. Först därefter serveras vinet till gästerna. På en restaurang av bättre klass görs provsmakningen av sommelieren stående intill bordet, där värden sitter. Sommelieren använder inte ett glas vid provet, utan en liten metallskopa, som hänger i ett snöre runt sommelierens hals. Underkänd flaska byts ut kostnadsfritt. (wikipedia.org)
  10. Kvällsmat kallas den måltid som äts mot kvällen, särskilt om den är av enklare slag. Tillagad mat som äts under tidig kväll kallas numera ofta middag. En måltid som serveras kl. 20 eller senare kan kallas supé, medan en måltid serverad framåt natten brukar kallas vickning. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.