Mode Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mode, varianter, uttal och böjningar av mode

Mode synonym, annat ord för mode, vad betyder mode, förklaring, uttal och böjningar av mode.

Synonym till mode

Vad betyder och hur uttalas mode

Mode uttalas mode och är ett substantiv -t -n.

Mode betyder:

Ordformer av mode

Singular

mode
obestämd grundform
modes
obestämd genitiv
modet
bestämd grundform
modets
bestämd genitiv

Plural

moden
obestämd grundform
modens
obestämd genitiv
modena
bestämd grundform
modenas
bestämd genitiv

Mode är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Mode på Engelska

  • vogue - fashion (in clothing), craze, rage, fashion plate

Hur används ordet mode

  1. En gensare (uttal med hårt g, av engelskans Guernsey shirt, 'tröja tillverkad på ön Guernsey i Engelska kanalen') är en tjock, stickad tröja i ylle som dras över huvudet. Gensaren var från början en fiskartröja som användes på Guernsey. Omkring första världskrigets början blev den något av mode, och användes av idrottsmän och barn. (källa)
  2. Halo (Depeche Mode-låt) – en låt av Depeche Mode, från albumet Violator. (källa)
  3. Inom kläder och mode utgör halsen ett intressant gränsområde mellan den klädda kroppen och det nakna ansiktet och huvudet. Hit hör kragen eller dess frånvaro (dekolletage, urringning), slips, kravatt, halsduk och halsband. (källa)
  4. De flesta herrtidningar är livsstilsmagasin med reportage om herrmode, motor, sport, kändisliv, populärmusik, film, sex och samlevnad samt utvikningsbilder, men fördelningen mellan ämnena varierar mellan tidningstitlarna och deras målgrupper (se upmarket och downmarket). (källa)
  5. Hårpiska var ett på 1700-talet bland männen gängse mode att bära nackhåret, vilket man lät växa långt och, omvirat med ett brett svart band, hänga ned på ryggen. (källa)
  6. När jeans blir slitna framträder inslagstrådarna, som är vita i denim, mer än på nytt tyg. Ett tag blev det bland ungdomar ett mode att jeansen skulle se slitna ut. Som ett försäljningsargument tumlade då företagsamma tillverkare helt nya byxor med stenar i en tvättmaskin, varvid de eftersträvade ljusa fläckarna slets fram. Därav uppstod nyordet "stentvättat". (källa)
  7. Alan Wilder, Recoil, Depeche Mode. (källa)
  8. En kjol är ett klädesplagg som börjar vid midjan, täcker stjärten och kan vara av varierande längd, beroende på rådande mode och funktion. Kjolar kan vara raka eller klockformade, ha veck eller plissé. Vanligen bärs kjol med strumpbyxor eller leggings. I den västerländska kulturen betraktas kjolen som ett traditionellt damplagg. (källa)
  9. Det går inte att exakt avgöra var och när klistermärken först kom i bruk, men förmodligen skedde detta i större skala i Kalifornien efter andra världskriget. Avery Dennison ska ha uppfunnit den självhäftande etiketten 1935 och Andrea Grossman skall ha gjort kommersiella stickers till ett mode 1979. (källa)
  10. Kostbara tyger, dyrbara smycken, gyllene klockor och bjällror hörde till "vardagsklädseln". Bland dem som dikterade modet återfanns Karl den djärve, hans klädsel beskrevs av samtida som "mycket prunkande och något överdriven". En karakteristisk detalj var de slanka och spetsiga formerna, i såväl huvudbonader som kläder och skor. Furstar och prinsar fick ha skospetsar som var två och en halv gånger fotlängden, rikt folk en gång fotlängden och vanligt folk en halv gång fotens längd. Härifrån kommer talesättet "att leva på stor fot". En annan detalj var mi-parti, vilket innebar att plagget delades i två olikfärgade hälfter. Detta utvecklades vidare till att plaggets högra och vänstra sida kunde vara olikt skuret, till exempel kunde högra ärmen vara vid och den vänstra smal. För kvinnornas del blev de berömda struthattarna, s.k. "hennins" moderna, upplevde sin storhetstid ca 1450 och försvann på 1490-talet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.