Modernt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder modernt, varianter, uttal och böjningar av modernt

Modernt synonym, annat ord för modernt, vad betyder modernt, förklaring, uttal och böjningar av modernt.

Synonym till modernt

Hur används ordet modernt

  1. Från senmedeltid finns belägg för en latinisering av ordet, liturgia. Efter den stora schismen 1054 utvecklades begreppet olika i den östliga och västliga kyrkan. I den östortodoxa kyrkofamiljen kom liturgi att syfta på själva mässan. Från 1700-talet är den vanliga betydelsen inom den västliga kyrkofamiljen i stället själva gudstjänstordningen. Kopplingen till tjänst för allmänheten har dock kommit att bevaras genom att främst församlingens gemensamma gudstjänster snarare än enskilda religiösa handlingar har beskrivits som liturgi. I modernt och multireligiöst språkbruk kan dock kravet på offentlig eller gemensamt gudstjänst möjligen ifrågasättas. (källa)
  2. Enklare former av gyroskop är kända långt tillbaka i historien. Det den som först beskrev något som liknar ett modernt gyroskop var Johann Gottlieb Friedrich von Bohnenberger. Han använde i sin konstruktion sfärer i stället för ringar. Hans variant kallades Bohnenbergers snurra. Namnet "gyroskop" lanserades 1852 av Leon Foucault, som använde ett gyroskop i ett misslyckat försök att påvisa jordrotationen. (källa)
  3. Halskrås, pliserad eller rynkad remsa av tunt tyg eller spets som sys fast runt halsöppningen på en skjorta. Halskråset blev modernt på 1700-talet och än i modern tid så används det fortfarande till smoking. (källa)
  4. Halsringar har idag spridit sig upp till Europa och det har blivit modernt bland ungdomar och unga kvinnor. (källa)
  5. Ansiktsmask används i olika sammanhang. Hos naturfolk används masker med religiös eller ceremoniell funktion och inom teaterns historia spelar ansiktsmasken en mycket viktig roll. Under 1600- 1700-talen var det vanligt att damer i sällskapslivet bar mask för att skydda sin hy. Detta övergavs när sminket blev modernt, men masker används fortfarande bland annat vid maskeradbaler. I den kriminella världen bär man ofta halvmask vid till exempel överfall och bankrån. (källa)
  6. Historiskt hantverk omfattar många av hantverksteknikerna, och även i modernt hantverk kan man se spår av tekniker från äldre tids hantverk. (källa)
  7. I modernt svenskt språkbruk avses med hantverkare i inskränkt betydelse oftast yrkesgrupper med särskild kompetens inom byggsektorn, till exempel snickare, plåtslagare, elektriker, rörmokare, murare o.s.v. (källa)
  8. Äldre tiders mer hierarkiska samhällsordning omfattade även hembiträden. De hade därmed från ett modernt perspektiv mindre personlig frihet än vad som är normen i dag. (källa)
  9. En hemgift (även hemföljd) är traditionellt en summa pengar eller egendom som vid äktenskap överläts från brudens eller brudgummens familj, till de nygifta. I mer modernt språkbruk (i bland annat Europa) har det istället kommit att betyda den förmögenhet som förs in i det gemensamma boet av den gifta kvinnan. (källa)
  10. Bajamaja. Ett varumärke för ett modernt portabelt avträde som ofta används under utomhusevenemang. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.