Mora Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mora, varianter, uttal och böjningar av mora

Mora synonym, annat ord för mora, vad betyder mora, förklaring, uttal och böjningar av mora.

Vad betyder och hur uttalas mora

Mora uttalas mora och är ett substantiv -n moror.

Mora betyder:

Ordformer av mora

Singular

mora
obestämd grundform
moras
obestämd genitiv
moran
bestämd grundform
morans
bestämd genitiv

Plural

moror
obestämd grundform
morors
obestämd genitiv
mororna
bestämd grundform
morornas
bestämd genitiv

Mora är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet mora

  1. De engelska golvuren fick därefter likartade efterföljare i flera andra länder under 1600- och 1700-talen, ofta under egna nationella beteckningar efter den del av landet de tillverkades i. I Frankrike började Comtoiseur (horloge comtoise) tillverkas i Franche-Comté 1680, i Danmark började Bornholmsur (Bornholmerur) tillverkas på Bornholm på 1740-talet, och ungefär samtidigt började Moraklockor tillverkas i Mora i Sverige. (källa)
  2. Heden – en småort i Mora kommun, se Heden och Lillby. (källa)
  3. I äldre tider fördes fastighetsböckerna av häradsrätten på landet och av rådhusrätten i de städer som hade sådan. Se även artiklarna om Hävd (juridik) och Det svenska inskrivningsväsendet förr och nu. Från tingsrättsreformen 1971 var varje tingsrätt i Sverige inskrivningsmyndighet för de fastigheter som låg inom rättens domsaga. Senare koncentrerades handläggningen till ett mindre antal tingsrätter, nämligen tingsrätterna i Eksjö, Hässleholm, Mora, Norrtälje, Skellefteå, Uddevalla och Ångermanland (sistnämnda belägen i Härnösand). (källa)
  4. Brevet framlämnades till kungen vid det riksmöte han anordnat i Västerås maj 1525. Där lyckades han dock få alla närvarande parter att lova honom tro och lydnad. Han begav sid därefter till Kalmar med storm intog Kalmar slott från Berend von Melen. Under tid hade Norbys krigståg i Skåne blivit genom danska trupper tillintetgjort. Gustav Vasa hade tidigare skickat ett brev där han i lugn ton förklarade bakgrunden till sitt agerande, och förklarade att om de ville överlämna Peder Jakobsson till honom och visa sig som trogna undersåtar skulle han verka för deras bästa. Sedan han återkommit till Stockholm från Kalmar åkte han i oktober upp till Stora Tuna socken, där han höll ett möte med dalkarlarna. Oron var nu betydligt stillad. Vid mötet framgick det att det verkade vara i Mora socken som oron varit som störst. Mora kyrkoherde mäster Jakob hade kallats till mötet men uteblivit, vilket av kungen togs som bevis för att han hörde till förrädarnas parti. Moraborna vädjade förgäves efter att få behålla sin kyrkoherde, men kungen var obeveklig och denne tog tillfället i akt att fly till Norge. (källa)
  5. 1998 Kulturskolan Miranda, Mora. (källa)
  6. Användandet av kyrkbåtar är känt sedan flera århundraden tillbaka, då det var vanligt att regelbundet gå i kyrkan under rådande kyrkogångsplikt. Under senare hälften av 1800-talet började kyrkbåtarna ersättas med ångbåtar och behovet minskade också genom att väg- och järnvägssystemet byggdes ut. Den äldsta bevarade kyrkbåten från Mora ingår i Nordiska museet samlingar. Kyrkbåten har årtalet 1716 inskuret i stävnocken, och är bygd för tio par åror. Siljans kyrkbåtar är förmodligen de mest kända, och flest kyrkbåtar har troligen byggts på Sollerön som levererade båtar till bl.a. Hälsingland under vintrarna när det gick att transportera dessa på kälkar. Ännu idag är det på Sollerön som kyrkbåtarna byggs och senare hälften av 1900-talet är det familjen Håll (Lars, Rune och Arne Håll) som har stått för bevarandet av den traditionen. En av de sista kyrkbåtarna som användes i Arbrå socken skänktes till Nordiska Museet 1901. Båten, med namnet "Suggan", byggdes 1797 på Sollerön och ligger nu åter i ett båthus på sin ursprungliga plats vid viken Strångsnäs på östra sidan om älven Ljusnan norr om Vallsta. (källa)
  7. I den äldsta kända historiska tiden, innan landskapslagarna nedtecknades, var lagmannens (eller lagsagomannens, jfr isländskans lögsögumaður) roll bland annat att memorera och recitera lagarna vid alltinget, men också att förklara hur de skulle tillämpas konkret i uppkomna rättstvister, och att föreslå lagändringar. De kunde också ha stort inflytande över tingets övriga beslut. Tinget var tidigare en folkförsamling med inflytande över även andra gemensamma angelägenheter än lagstiftning och rättsskipning, exempelvis vid kungaval. Enligt landskapslagarna skulle vid kungaval landskapens, som benämndes lagsagor, olika lagmän och tolv män från varje lagsaga (landskap) resa till Mora sten och ta del av kungavalet där. (källa)
  8. Sedan 1 juni 2008 är Lantmäteriet även inskrivningsmyndighet. Divisionen handlägger ärenden som gäller inskrivning i fastigheter, till exempel lagfarter, panträtter, avtalsservitut och nyttjanderätter. Verksamheten är enligt riksdagsbeslut lokaliserad till 7 orter, Hässleholm, Eksjö, Uddevalla, Norrtälje, Mora, Härnösand och Skellefteå. (källa)
  9. I byn Nusnäs vid Siljan, strax söder om Mora, anordnas i augusti varje år SM i notdragning. Under tävlingen dras not (ett nät som bildar en stor håv) efter blikta. Då kan upp emot två ton blikta fångas på en och samma kväll. (källa)
  10. Mora är en tätort och centralort i Mora kommun, Dalarnas län. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.