Muta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder muta, varianter, uttal och böjningar av muta

Muta synonym, annat ord för muta, vad betyder muta, förklaring, uttal och böjningar av muta.

Vad betyder och hur uttalas muta

Muta uttalas muta och är ett verb -de  påverka genom muta el. mutor, besticka  i förb. muta in reservera (område) för egen räkning.

Ordformer av muta

Aktiv

muta
infinitiv
mutar
presens
mutade
preteritum
mutat
supinum
mutande
presens particip
muta
imperativ

Passiv

mutas
infinitiv
mutas
presens
mutades
preteritum
mutats
supinum

Perfekt particip

mutad en
~ + subst.
mutat ett
~ + subst.
mutade den/det/de
~ + subst.

Muta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Muta på Engelska

  • bribe
  • bribe - attempted bribe

Hur används ordet muta

  1. Det har förekommit spel och dödliga lekar. I Långholmens centralfängelset från 1885, fanns det förekomster av kortspel och alkohol. På söndagarna brukade interner spela i berusat tillstånd, vilket gav vika till flera slagsmål. Under ett tillfälle påträffades en intern med halva sin hals avskuren, även bevakningen blev knivskurna. Under det sena 1800-talet var interner duktiga på att smuggla in förbjudna varor. Inget straff gjorde de heller mindre benägna att göra om det igen. Eftersom det fanns gott om pengar bland internerna kunde de muta bevakningen för att de skulle smuggla in mer mat. Maten serverades alltid kokt och det var först år 1935 som stekt mat infördes. Vanlig mat var sill ärter och kokt kött. Till kvällsmat blev det främst olika sorters gröt, t.ex. havregryn-, korngryns- eller rågmjölsgröt. Man kunde köpa premievaror, vilket var kostförstärkning i form av mjölk, margarin och bröd med mera. (källa)
  2. Sociologen Paul Bratsis anser att den moderna förståelsen av korruption grundas i organiseringen av samhället i offentligt och privat och det är när dessa sammanblandas som korruption uppstår. Som när en polis tar en muta av en brottsling så sätter han sina privata intressen (att tjäna mer pengar) före hans offentliga roll (att gripa brottslingen). Politisk korruption kan också förstås på detta sätt, att en politiker kan ha både privata och offentliga intressen men de får inte blandas. (källa)
  3. En muta är en gåva, en tjänst eller annan förmån som överlämnas till en tjänsteman eller annan makthavare, blivande makthavare eller före detta makthavare, för att makthavaren ska särbehandla givaren, givarens anhöriga eller någon annan, eller som tack för utförda tjänster. Med makt avses inte enbart myndighetsutövning utan all form av tjänsteutövning. Enbart fysiska personer kan i straffrättslig mening begå ett mutbrott. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.