Mytologisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder mytologisera, varianter, uttal och böjningar av mytologisera

Mytologisera synonym, annat ord för mytologisera, vad betyder mytologisera, förklaring, uttal och böjningar av mytologisera.

Vad betyder och hur uttalas mytologisera

Mytologisera uttalas myto|log|is|era och är ett verb -de.

Mytologisera betyder:

Ordformer av mytologisera

Aktiv

mytologisera
infinitiv
mytologiserar
presens
mytologiserade
preteritum
mytologiserat
supinum
mytologiserande
presens particip
mytologisera
imperativ

Passiv

mytologiseras
infinitiv
mytologiseras
presens
mytologiserades
preteritum
mytologiserats
supinum

Perfekt particip

mytologiserad en
~ + subst.
mytologiserat ett
~ + subst.
mytologiserade den/det/de
~ + subst.

Mytologisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet mytologisera

  1. Tamhönsen tillhör några av de äldsta domesticerade djuren och tamhönstuppen har tillskrivits flera mytologiska och magiska egenskaper av flera orsaker. Även hönsäggen är starkt mytologiserade. (källa)
  2. Här finns också berättelserna om Pandora och hennes ask och Eris, vilka på ett mytologiserande sätt förklarar upprinnelsen till världens ondska och obegripligheter. (källa)
  3. Asklepios benämndes i tidigare antika källor (bland annat hos Homeros, Ovidius, Platon) som en hero, det vill säga en mänsklig hjälte med till synes övermänskliga förmågor, och han sägs skall ha levat på 500-talet f.Kr., och senare enligt legenden också återuppstått på jorden och fortsatt sin syssla. Först senare blev han, som många andra hjältar, mytologiserad såsom en gud, varvid ett antal tempel restes över honom och en mycket omfattande dyrkan inleddes över den antika världen kring Medelhavet, men han kom aldrig att riktigt räknas in bland de vanliga olympiska gudarna, utan räknades som en "specialgud" inom helandets område. Dock värderades han ofta med Zeus och Apollon som en av de tre högsta i världsalltet, som en världsfrälsare, och dyrkan av honom blev svår konkurrent till den senare framväxande kristendomen. Hans äldsta kända hem var i grekiska Trikala i Thessalien. (källa)
  4. Dabog – mytologiserad figur av "härskaren på jorden" i motsats till Guden i himlen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.