bestämd genitiv

Målskytte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet målskytte

1. Matchen skulle komma att bli en av de mest dramatiska rysare som någonsin spelats. Warberg tog ledningen i ett powerplay efter bara några minuter. En liten stund senare kvitterade Storvreta och drog sedan ifrån till 1-3. Warberg reducerade med ett par minuter kvar av första perioden. Storvreta inledde målskyttet i andra perioden, men Warberg kontrade och lyckades till slut kvittera med 3:33 kvar. Inför tredje perioden var ställningen 4-4, men det tog bara ett par minuter för Storvreta att återta ledningen. Dock kvitterade Warberg nästan direkt, och tog ledningen ytterligare fem minuter senare. Storvreta svarade och gjorde två snabba mål (27 sekunders mellanrum). Matchen var inte över för det, utan Warberg kvitterade till 7-7 med fem och en halv minuts spel kvar. (källa)
  2. Inför debuten i Serie A 1990 och med värvningar som Claudio Taffarel, Georges Grün och Tomas Brolin, visade de nytillträdda ägarna, familjen Tanzi, att Parma skulle vara ett lag att räkna med. Premiären spelades hemma på Ennio Tardini den 9 september, och det var inga mindre än storlaget Juventus FC - som idag är en av klubbens stora rivaler. Alessandro Melli öppnade målskyttet för Parma och gav dem en överraskande 1-0 ledning på straff. Men Juventus vände och vann med 2-1. I tredje omgången kom klubbens första seger, Mot Napoli med Diego Maradona i laget som besegrades på hemmaplan med 1-0 efter att Marcio Osio slagit in enda målet. Sedan flöt det på i serien och laget lyckades komma på en sjätteplats - och nästa säsong skulle man få spela i Uefacupen. Anfallsparet Melli-Brolin imponerade med tekniskt spel, men de var ändå inga renodlade anfallare som kunde garantera mer än tio mål. (källa)
  3. I den första matchen, på ett regndränkt Nya Ullevi, gjorde Tord Holmgren matchens enda mål efter att i slutminuterna ha blivit framnickad av Glenn Hysén. I match två chockade Göteborg hemmalaget genom Corneliussons mål efter ett skruvat, långt inlägg av Tommy Holmgren i matchminut 26. Corneliusson sköt bollen hårt upp i nättaket från målområdet, utan chans för målvakten Stein. I andra halvlek kontrade sedan Torbjörn Nilsson in 2-0 genom att i friläge med vänsterfoten bredsida in bollen i målvaktens vänstra hörn. Stig Fredriksson avslutade målskyttet genom att placera in en straff (hans femte i turneringen), mitt i målet, sedan nämnde Nilsson fällts i straffområdet. (källa)
  4. En luftpistol får sin kraft från komprimerad luft i stället för en krutladdning. Luftpistoler används mest för tävlingsskytte eller målskytte för nöjes skull. Pistoler som drivs med kolsyrepatroner (CO2-vapen) räknas också hit. (källa)
  5. Polisen ger tillstånd till införsel av skjutvapen. Medborgare i Danmark, Finland och Norge får tillfälligt föra in skjutvapen till Sverige för jakt eller målskytte under högst tre månader utan införseltillstånd. (källa)
  6. Normalt beviljas licens till ett begränsat antal vapen - en så kallad vapengarderob - där begränsningen är sex jaktgevär och för målskytte tio enhandssvapen samt åtta övriga vapen (t.ex. gevär eller armborst) (ytterligare licenser kan beviljas men måste då kunna motiveras med ett specifikt behov). Pistoler på jaktlicens räknas inte in i vapengarderoben. Ej heller till exempel luftgevär på skyddsjaktslicens. Luftgevär på vanlig jaktlicens räknas dock in. För en person som inte tidigare haft en kan det under de första åren vara svårt att få beviljat flera licenser än 4 gevär och även pistol på jaktlicens kan vara svårt i början. Har man verkligen behov av ett ytterligare vapen, och kan motivera detta, så kan det vara möjligt att få licens på flera vapen än vapengarderoben. Varje vapen i vapengarderoben kräver en separat licens. Vapen med flera pipor som är utbytbara kräver även det en licens per pipa, det räknas dock bara som ett vapen i vapengarderoben oavsett hur många utbytespipor det har. Detta kan då vara en kupa lösning om man har behov av fler vapen. Även ljuddämpare och extra trummor till revolvrar är licensbelagda. I vissa län, tex Västra Götaland, har den lokala tillståndsmyndigheten satt upp ett eget regelverk för beviljande av ytterligare vapenlicenser för målskjutning (speciellt enhandsvapen). Även vid påvisande av tävlingsaktivitet här är det synnerligen svårt att få licens för fler än 2 enhandsvapen, speciellt om de är av samma kaliber. (källa)
  7. Gunnar Nordahl fick tidigt möjligheten att spela allsvenskt i Degerfors IF, där han fortsatte sitt målskytte. Med 58 mål på 77 matcher och skytteligaseger 1943 fick flera klubbar upp ögonen för den hårdskjutande norrlänningen. IFK Norrköping blev klubben som vann dragkampen och i denna skulle Nordahl komma att utvecklas snabbt. Med i snitt mer än ett mål per match i Allsvenskan, skytteligaseger ytterligare fyra gånger, Guldbollenvinnare 1947 och SM-guld fyra år i rad visade han, att han var mogen för en större utmaning. Den 12 november 1944 i matchen IFK Norrköping-Landskrona BoIS (9–1), gjorde Nordahl sju mål, dessutom i svit. (källa)
  8. Inför säsongen 2018 gick Edvardsen till Karlstad BK. Den 14 april 2018 gjorde han ett hattrick i en 4–0-vinst över Vårgårda IK. Edvardsen gjorde totalt 25 mål på 24 ligamatcher i Division 2 2018. Hans målskytte var en bidragande faktor till Karlstad BK:s serievinst och han blev dessutom utsedd till den bästa anfallaren i Division 2 under säsongen 2018. Edvardsen spelade även två Svenska cupen-matcher och gjorde två mål, bägge i en 3–2-vinst över IFK Åmål. (källa)
  9. Säsongen 2005/06 fortsatte framgångarna för Mourinho och London-klubben då man försvarade sin ligatitel och tog sig vidare i Champions League. Sommaren 2006 värvade Chelsea den ukrainske storskytten och ägare Abramovitjs favoritspelare, Andrij Sjevtjenko, från AC Milan för att få ytterligare spets till laget – något som dock skulle bli till ett problem. Under säsongen insisterade Abramovitj på att ukrainaren skulle få mer speltid, trots uteblivet målskytte och en vikande form. En växande konflikt mellan tränare Mourinho, som motsatte sig önskemålen gällande Sjevtjenko, och Abramovitj kunde anas under Chelseas annars välputsade fasad. Trots motsättningar även under 2007 vann Chelsea både Ligacupen och FA-cupen detta år. (källa)