Namn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder namn, varianter, uttal och böjningar av namn

Namn synonym, annat ord för namn, vad betyder namn, förklaring, uttal och böjningar av namn.

Synonym till namn

Vad betyder och hur uttalas namn

Namn uttalas namn och är ett substantiv -et; pl. namn.

Namn betyder:

Ordformer av namn

Singular

namn
obestämd grundform
namns
obestämd genitiv
namnet
bestämd grundform
namnets
bestämd genitiv

Plural

namn
obestämd grundform
namns
obestämd genitiv
namnen
bestämd grundform
namnens
bestämd genitiv

Namn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Namn på Engelska

 • name - change of name, change of name, surname, first (Christian) name, a list of participants', names (attendance list), a journalist by the name of Blom
 • name - place name, trademark

Hur används ordet namn

 1. Men vi har inte bestämt någonting än, det finns ytterligare namn på listan. (källa)
 2. Kända namn som Antonio Banderas, Oscar Isaac och Annette Bening i ett ensembledrama som svingar sig över Atlanten och mellan dur och moll. Fredrik Sahlin hittar förmildrande omständigheter i den unisont sågade Life itself. (källa)
 3. Marcus och Martinus kom in på scenen och började läsa upp motiveringen till "Årets Spellemann" och jag minns fortfarande hjärtklappningen jag fick när det gick upp för mig att det var mitt namn som skulle ropas upp, säger hon i programmet. (källa)
 4. Papegojsjukan, eller psittakos som den också heter, har fått sitt namn av att den först upptäcktes hos människor som kommit i kontakt med papegojfåglar. (källa)
 5. Ursprunget till det äldre uttrycket fågelfri står att finna i sacratio capitis, lat., ett fornromerskt straff, som bestod i förlust av alla mänskliga rättigheter. Det hade sitt namn av den lagformel, sacer esto!, varmed förbrytaren förklarades förbannad och fågelfri, så att vem som helst hade rättighet att döda honom. Straffet var urgammalt. Det motsvarar det fornnordiska varg i veum. (källa)
 6. Efter absintens växande popularitet runt år 1900 blev spritdrycken ett alltför stort problem runt om i främst Europa. Drycken var inte längre enbart populär bland konstnärer och de högre samhällsskikten, den hade anammats av större delen av befolkningen, och supandet i allmänhet var uppe i ohyggliga kvantiteter (för övrigt jämförbara med dagens siffror). Det såldes mer absint än öl, och tillgången blev så stor att ett glas absint inte kostade mer än ett glas vin. Den största tillverkaren, Pernod Fils, tillverkade över 30 000 liter absint om dagen, och var absolut inte ensam tillverkare. Nykterhetsrörelsen, som var en stark och växande kraft i Europa under sekelskiftet, attackerade med kraft alkohol i allmänhet och absint i synnerhet (som med en oerhörd popularitet och en alkoholprocent på runt 70 var en tydlig och frestande måltavla). "Absintmordet" i Schweiz 1905, där en man mördat hela sin familj för att sedan skylla på att han druckit absint, togs också upp i den allmänna debatten (att mördaren, Monsieur Lanfray, även druckit åtskilliga flaskor vin samt avgjort stora mängder brandy vid samma tidpunkt togs inte i beaktande). Absint förbjöds således i Schweiz 1907. Att van Gogh, som för övrigt kallade absint för sin gröna musa, skar av en bit av sitt ena öra efter att ha druckit absint gynnande inte "den gröna fens" rykte, som dessutom i nykterhetskretsar började få namnet "den gröna demonen". Alla de biverkningar som absint sades ge, som bl.a. epilepsi, hallucinationer, demens och hjärnskador, är till stor del typiska för vanlig alkoholförgiftning och delirium tremens. Bieffekterna skylldes dock specifikt på absinten. De konstnärskretsar som brukade mycket absint hade dock ofta även problem med syfilis och andra droger än alkohol, bl a opium, vilket kan ha bidragit till ryktena om "absintgalenskapen". (källa)
 7. Det är vid denna begreppsanalys som en verksamhets logik och verksamhetens regler kan skördas. Begreppen är troligen det mest stabila som kan modelleras och beskrivas utifrån en verksamhet, och som sedan kan tillämpas i många olika verksamhetsperspektiv, i många olika processer, och kanske under olika namn (termer). (källa)
 8. Observera att alla ätterna först i vår tid har kallats vid "namn". Natt och Dag till exempel (kanske Sveriges äldsta riddarsläkt) förde redan under tidig medeltid en delad sköld i svart och vitt men de kallade sig inte Natt och Dag för det. I själva verket tvingades sentida ättlingar att börja använda detta familjenamn under 1700-talet. Medeltida ätter kallas därför efter vad skölden liknar, och inom parentes: till exempel (rosor under stjärna), eller (tillbakaseende ulv). Andra, som ätten Trolle, skrivs Trolle utan parentes men först när de själva börjar kalla sig det i något brev e.d. (källa)
 9. Tidigare kallades adenin för vitamin B4, men den anses inte längre tillhöra vitamin B-familjen. Albrecht Kossel gav ämnet sitt nuvarande namn 1885. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.