Navelsvin synonym, annat ord för navelsvin, vad betyder navelsvin, förklaring, uttal och böjningar av navelsvin.

Vad betyder och hur uttalas navelsvin

Navelsvin uttalas navel|svin och är ett substantiv.

Ordformer av navelsvin

Singular

navelsvin
obestämd grundform
navelsvins
obestämd genitiv
navelsvinet
bestämd grundform
navelsvinets
bestämd genitiv

Plural

navelsvin
obestämd grundform
navelsvins
obestämd genitiv
navelsvinen
bestämd grundform
navelsvinens
bestämd genitiv

Navelsvin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet navelsvin

  1. Navelsvin eller pekarisvin (Tayassuidae) är en familj i ordningen partåiga hovdjur med fyra arter fördelade på 2 till 3 släkten. Dessa djur förekommer i Amerika. Familjen är nära släkt med svindjuren från Gamla världen.
  2. I juni 2004 upptäcktes i Brasilien en population av navelsvin som når upp till 1,35 meters längd och 40 kilograms vikt. Den beskrevs 2007 som en ny art där den fick det vetenskapliga namnet Pecari maximus.
  3. I utseende liknar navelsvin arterna i familjen svindjur. Sitt namn fick dessa djur efter en stor körtel på ryggens bakre del som är gömd under hår och som utsöndrar ett myskliknande ämne. Särskilt hos arten Tayassu pecari är lukten intensiv. Liksom svindjuren har navelsvin ett snabelformigt tryne men i motsats till dessa är extremiteterna slanka och i svansen finns bara 6 till 9 kotor istället för 20 till 23. De två mellersta tårna är som hos idisslare sammanvuxna och hörntänderna är kortare än hos svindjuren. Trots allt är dessa hörntänder dolkliknande vapen och används med fördel mot naturliga fiender som puma och jaguar. Tandformeln är I 2/3 C 1/1 P 3/3 M 3/3, alltså 38 tänder. Navelsvinens magsäck är delad i tre segment men de idisslar inte.
  4. Hannar etablerar en hierarki i gruppen och honor parar sig oftast men inte alltid med den högst rankade hannen. Efter dräktigheten som varar i omkring 5 månader föder honan ett till fyra ungdjur. Ungarna dias i 50 till 75 dagar. Hos Pecari tajacu förekommer det i sällsynta fall att honan ger mjölk åt ett främmande ungdjur. Könsmognaden infaller för honor efter cirka 33 veckor och för hannar efter ungefär 46 veckor men den första lyckade parningen sker vanligen under andra levnadsåret. I naturen blir navelsvin mellan 9 och 16 år gamla, individer i fångenskap blev upp till 24 år gamla.
  5. Navelsvin livnär sig av växtdelar som rotfrukter, gräs och frukter men även av mindre djur och ägg.
  6. Navelsvin förekommer huvudsakligen i Syd- och Centralamerika, men även sydvästra USA tillhör familjens utbredningsområden. Tidigare hade de ingen kontakt med svindjur från familjen Suidae men idag finns införda vildsvin och förvildade tamsvin i Nordamerika som utgör en allt större konkurrens.
  7. Navelsvin jagas för deras hud som omarbetas till läder. Lädret anses som mjukt, hållbart och värmande. Det används till exempel för produktion av kostsamma läderhandskar.
  8. Navelsvin som letar efter föda i odlad mark betraktas ofta som skadedjur. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Navelsvin Synonymer Betyder Uttal