Nedför synonym, annat ord för nedför, vad betyder nedför, förklaring, uttal och böjningar av nedför.

Vad betyder och hur uttalas nedför

Nedför uttalas ned|för el. ner|för preposition och ad och är ett verb.

Ordformer av nedför

Ordform(er) nedför preposition nedför adverb Variantstavning nerför preposition nerför adverb

Nedför översättning

Engelska

down
go down the stairs

Hur används ordet nedför

  1. Den är en mycket skicklig trädklättrare och kan klättra nedför en trädstam med huvudet först likt en ekorre. Hermelinen klarar att döda byten som är mycket större än den själv. När den kan hitta mer kött än den kan äta, idkar den överskottsjakt och lagrar ofta den extra födan inför framtiden. I likhet med andra mårddjur avlivar den vanligen sitt byte genom att bita det i skallbasen för att komma åt vitala hjärncentra, till exempel andningscentrum. Ibland gör den också preliminära bett i andra delar av kroppen. (wikipedia.org)
  2. Erosion (från latin ero'sio nötning) är nednötning och transport av berg, jord eller annat material på grund av mekanisk eller kemisk påverkan. Erosion kan till exempel orsakas av vind, rinnande vatten, vågor, glaciärer, gravitationsrörelser, levande organismer, men även genom massrörelsernas materialtransport nedför sluttningar. Till skillnad från vittring så förutsätter begreppet erosion att det även sker en bortförsel. (wikipedia.org)
  3. I en del historiska och i några moderna samhällen var/är möjligheten till social rörlighet mycket begränsad. I dessa samhällen bestäms social status av juridiska eller religiösa system- som det hinduistiska kastsystemet, det feodala systemet i medeltidens Europa eller slaveriet finns det lite eller ingen möjlighet att förflytta sig uppför eller nedför de sociala stegen. I dagens samhälle där man befinner sig i modern marknadsdemokrati kan man röra sig upp eller ned under sin livstid, intragenerationell rörlighet. Här sker en förändring i den sociala situationen för en person genom utbildning, genom byte av bostadsort och val av partner. Barnen kan även röra sig uppåt eller nedåt relativt sina föräldrar, intergenerell rörlighet. (wikipedia.org)
  4. Från vattentillgångar i bergen har man ända sen 1461 och fram till 1966 byggt ut ett system av bevattningskanaler (levadas) till lägre belägna jordbrukområden. Längs kanalerna går smala, stigar som används vid underhåll av kanalsystemet, som på sina ställen går på smala hyllor utefter branta klippväggar. Dessa stigar har blivit populära vandringsleder för turister. Stigarna saknar ofta staket och det har flera gånger inträffat att turister dödsstörtat nedför någon brant. Kanalsystemet används också för elproduktion med kraftverk i bl.a. Calheta, Nogueira, Agua da Serra och Seixal. (wikipedia.org)
  5. Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Änglarna:, och en välkänd text är den text ur Första Mosebok, där Jakob i en dröm får se änglar gå upp och nedför en stege som är rest till himlen. (wikipedia.org)
  6. Att utvecklingen av terrängcykeln började på USA:s västkust står relativt klart. Den vanligaste berättelsen handlar om ett gäng cyklister som började tävla mot varandra nedför Mount Tamalpais (Mt Tam) i Marin County norr om San Francisco i Kalifornien. Den lilla grusvägen hade en sträcka på tre kilometer med en fallhöjd på 400 meter. Detta har kommit att kallas "terrängcykelns födelse". (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nedför Synonymer Betyder Uttal