Nervbana synonym, annat ord för nervbana, vad betyder nervbana, förklaring, uttal och böjningar av nervbana.

Vad betyder och hur uttalas nervbana

Nervbana uttalas nerv|bana och är ett substantiv.

Ordformer av nervbana

Singular

nervbana
obestämd grundform
nervbanas
obestämd genitiv
nervbanan
bestämd grundform
nervbanans
bestämd genitiv

Plural

nervbanor
obestämd grundform
nervbanors
obestämd genitiv
nervbanorna
bestämd grundform
nervbanornas
bestämd genitiv

Nervbana är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet nervbana

  1. Känselintrycken registreras av känselkroppar i huden, musklerna, lederna, senorna samt i de inre organen och förs vidare till hjärnan genom nervsystemet. Smärta registreras av så kallade fria nervändar. Känselkropparnas antal och därmed känsligheten varierar mycket över kroppen. Fingertopparna är exempel på känsliga områden medan ryggen har relativt glest mellan känselkropparna. Varje känselkropp registrerar endast ett slags känselintryck men hjärnan tar emot impulserna genom samma nervbana. (wikipedia.org)
  2. Inom det centrala nervsystemet finns kluster av nervceller som kommunicerar med varandra genom synaptiska förbindelser. Ett stort antal kommunicerande nervceller med gemensam funktion kallas för en nervbana. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Nervbana Synonymer Betyder Uttal